Izložba Dobar tek!, otvorena u prosincu prošle godine u palači Herzer Gradskog muzeja Varaždin, dosad je bila iznimno dobro posjećena, a velik interes pobudili su i popratni sadržaji (predavanja, edukacijske radionice) organizirani za različite skupine posjetitelja.
Projekt je realiziran uz financijsku potporu Ministarstva kulture i medija RH, Grada Varaždina i Varaždinske županije, a u njegovoj pripremi i provedbi sudjelovali su svi (stručni) djelatnici GMV-a.
>> Na meniju u špilji Viniji bio je nosorog, a u srednjem vijeku ježevi
Uz izložbu je, kao jedna od projektnih aktivnosti, tiskan prateći katalog s opisima i fotografijama više od 700 izložaka, s pokojim receptom i brojnim zanimljivostima vezanima uz kulturu hrane varaždinskoga, koji će biti predstavljen u sklopu Srijede u Muzeju 18. listopada.
Tom prigodom predstavlja se i knjiga Ein Koch Buch von Alterhand Speisen / Kuharica raznovrsnih jela, objavljena također u okviru ovoga izložbenog projekta. Riječ je o transliteriranoj i na hrvatski jezik prevedenoj rukopisnoj kuharici Antona Grima napisanoj na njemačkom jeziku goticom. Izvornik se čuva u GMV-u, a sadrži 209 recepata zabilježenih u Varaždinu 1802. godine.
U predstavljanju ovih izdanja sudjeluju: ravnatelj GMV-a Miran Bojanić Morandini, viša kustosica dokumentaristica u GMV-u Petra Marincel (glavna urednica kataloga izložbe Dobar tek!), muzejska savjetnica u GMV-u Spomenka Težak (osvrt na Antona Grima), Andreja Talan Gombar (transliteracija kuharice) i dr. sc. Sanja Županić (prijevod kuharice s njemačkog jezika).
Program počinje u 19 sati, a ulaz je besplatan. Ovo je 300. Srijeda u Muzeju, raspored tjednih događanja, koja se u Gradskom muzeju Varaždin kontinuirano (uz povremene prekide tijekom koronakrize) održavaju od 2014. godine.