Predrag Putnik sa Sveučilišta Sjever na prestižnoj listi najcitiranijih svjetskih znanstvenika

VV | 25.11.2021. u 13:17h | Objavljeno u Društvo
Ljekarne VŽŽ

Prof. dr. sc. Predrag Putnik s Odjela za prehrambenu tehnologiju Sveučilišta Sjever nalazi na prestižnom popisu najcitiranijih svjetskih znanstvenika koji svake godine objavljuje tvrtka Clarivate. To je lista koju se smatra najrelevantnijom u svijetu, a Highly Cited Researchers 2021. nabraja znanstvenike koji su ostvarili izniman utjecaj na svom znanstvenom području višestruko citiranim radovima u posljednjih deset godina.

Na listi je čak 11 hrvatskih znanstvenika - Igor Rudan, Ivan Đikić, Ivica Letunić, Zora Modrušan, Vlado Perković, Marin Soljačić, Stanislav Duško Ehrlich, Davor Krajnović, Tomislav Hengl, no samo je dvoje znanstvenika - Danijela Bursać Kovačević s Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta u Zagrebu, i Predrag Putnik sa Sveučilišta Sjever - sa znanstvenih ustanova u Hrvatskoj. To je veliki uspjeh s obzirom na to da na popisu dosad nije bilo znanstvenika koji su u trenutku uvrštenja radili u nekoj domaćoj instituciji.

Radovi među 1 posto najcitiranijih na svijetu

Kako bi znanstvenik ušao na ovu listu, njegovi radovi moraju biti među 1 posto najcitiranijih u bazi podataka Clarivatea Web of Science. U ovu bazu povučeni su podaci iz vodećih svjetskih znanstvenih časopisa iz svih područja znanosti. 



Nagrade su uvijek poticaj za daljnji rad i učenje. Zbog toga i ostvarenih rezultata u znanstvenoistraživačkoj djelatnosti u 2021. godini dobio sam dvije prestižne nagrade od kojih je prva Tanner Award što je nagrada za koautorstvo na najcitiranijem znanstvenom radu objavljenom u jednom od ponajboljih časopisa za prehrambenu tehnologiju Comprehensive Reviews in Food Science and Food Safety za 2018 (IF=12.81 2/144 Q1 Food Sci) (IFT) (https://ift.onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/1750-3841.15207), a druga Clarivate™ nagrada za visoko citiranog istraživača (eng. Highly Cited Researchers) rangiranog u prvih 1% prema citatima za agronomske znanosti od strane Web of Science™ (https://recognition.webofscience.com/awards/highly-cited/2021).

Značaj ovih nagrada primarno se ogleda u jedinstvenoj internacionalnoj prepoznatljivosti mog doprinosa u biotehničkim znanostima od strane svjetske znanstvene zajednice, te sam posebno zahvalan svom istraživačkom timu kojeg uvelike čine znanstvenici iz cijelog svijeta. Neizmjerna je snaga kvalitetnog tima u ovoj profesiji i kroz dobru sinergiju ideja, volje, povjerenja i rada mogu se čak i u našim uvjetima, koji su daleko skromniji od inozemnih, ostvariti vrhunski rezultati. Dokaz tome je i moja dugogodišnja suradnja s kolegicom izv.prof.dr.sc. Danijelom Bursać Kovačević, s kojom sam ostvario iznimno uspješnu suradnju u vrlo kratkom vremenu, te je svaki naš ostvareni uspjeh ujedno i putokaz da idemo dobrim smjerom po trnovitoj znanstvenoj karti“, ističe prof.dr.sc. Predrag Putnik, koji je u 2021. godini izabran kao visoko citirani istraživač (Highly Cited Researchers) rangiran u prvih 1% po citatima za agronomske znanosti od strane Web of Science (https://recognition.webofscience.com/awards/highly-cited/2021)

Metodologija kojom Clarivate Plc (NYSE:CLVT), globalni lider u pružanju pouzdanih informacija i uvida kako bi ubrzao tempo inovacija, određuje "tko je tko" u kategoriji neutjecajnih istraživača, oslanja se na podatke i analizu koju su proveli bibliometrijski stručnjaci i podatkovni znanstvenici na Institutu za znanstvene informacije pri Clarivate (Institute for Scientific Information) . Godišnji popis identificira oko 6600 istraživača iz cijelog svijeta koji su pokazali značajan utjecaj u odabranom području ili područjima objavljivanjem više visoko citiranih radova tijekom posljednjeg desetljeća. Visoko citirana imena istraživača izvučena su iz publikacija koje su rangirana u prvih 1% prema citatima za određeno znanstveno područje i godinu objave u Indeksu citata Web of Science, a popis identificira istraživačke institucije i zemlje u kojima se nalaze. Ključni nalazi za 2021. godinu pokazuju da su ove godine nađena 6602 istraživača iz više od 70 zemalja i regija – 3774 u određenim područjima i 2.828 za utjecaj na više područja.

Od 6602 znanstvenika iz više od 70 zemalja i regija, koji su uvršteni na listu, u SAD-u živi čak 2622 znanstvenika, odnosno njih 39,7 posto. Kinezi su ove godine drugi s a935 znanstvenika na listi, odnosno 14,2 posto. Treća je nacija Velika Britanija koja je zastupljena s 492 znanstvenika ili 7,5 posto, Australija je četvrta, Njemačku peta, a slijede Nizozemska Kanada, Francuska, Španjolska i Švicarska. Osim toga, na popisu su 24 nobelovca od kojih je pet proglašeno ove godine – David Julius, Ardem Patapoutian, David W. C. MacMillan, David Card i Guido Imbens.