Predavanje Miljenka Ernoića u Herzerici pod nazivom Konj i čovjek - nekad i danas Foto: Gradski muzej Varaždin

Predavanje Miljenka Ernoića u Herzerici pod nazivom Konj i čovjek - nekad i danas

J.Š./Varaždinske vijesti | 18.2.2018. u 19:40h | Objavljeno u Društvo

U sklopu Srijede u Muzeju 21. veljače, u palači Herzer održat će se predavanje pod nazivom Konj i čovjek – nekad i danas. Predavanje je pripremio dr. sc. Miljenko Ernoić, koji se tematikom uzgoja konja i njihova korištenja u svakodnevnom životu bavi više od 30 godina, i to isprva profesionalno kao mladi znanstvenik, a kasnije više iz hobija i ljubavi. Predavanje počinje u 19 sati, a ulaz je besplatan.

U svojem predavanju dr. sc. Ernoić osvrnut će se na razvoj „suživota“ čovjeka i konja kroz povijesno razdoblje do danas, kada itekako ima razloga da ove plemenite životinje budu dio i naše suvremene civilizacije.

Smatra se da su konja pripitomili i udomaćili nomadski narodi u stepama južne Rusije i Perzije prije 4000 do 5000 godina. Čovjek je prvobitno u korištenju osobina konja odabiranjem potencirao njegove transportne i radne sposobnosti. Budući da su konji ispunjavali sve navedene uvjete, čovjek je postupno od lovca na konje (zbog mesa i kože) postao uzgajivač konja (koristeći ih za rad i transport). Onog trenutka kada ga je uzjahao i upregnuo u kola, razvoj ljudske civilizacije naglo je ubrzan. Nažalost, konj je poslužio i za ratna osvajanja.

Može se reći da su pod njegovim kopitima nastajala i nestajala carstva i kulture. Kako je konj postupno izgubio svoj značaj u poljoprivredi i vojsci, promijenila se i njegova uloga u službi čovjeka, pa su neke njegove druge vrijednosti došle u prvi plan. Tako je konj i treći put u svojoj dugoj povijesti promijenio svoju namjenu u službi čovjeka i opet mu se pokorio: od hrane, preko ratnoga i radnog druga postao je partner u sportu, rekreaciji, prijatelj u samoći, antistresni faktor urbanoga i frustriranog života, odnosno doticaj čovjeka s prirodom i onime što je čovjek nekada bio.

Osim toga, konj čovjeka i izravno liječi: kobilje mlijeko koristi se u medicini, farmaciji i kozmetici, a sam konj i u terapijske svrhe. Tako je konj i danas našao razlog opstanka uz čovjeka, potvrđujući davno poznatu izreku da je povijest ljudske civilizacije ispisana na leđima konja. Zato ga je čovjek oduvijek više smatrao partnerom, drugom u bitci ili sportu, pa čak i članom obitelj negoli običnom domaćom životinjom. Usprkos mnogobrojnim promjenama kroz povijest, konji su i danas ostali simbol moći, snage i slobode.

O predavaču:
Dr. sc. Miljenko Ernoić diplomirao je na Agronomskom fakultetu u Zagrebu na temu „Uzgoj holstain konja u Hrvatskoj“, gdje je potom i magistrirao na temu „Proizvodnja kobiljeg mlijeka kao alternativa iskorištavanja konja u Hrvatskoj“. Autor je i koautor više od 50 stručnih i znanstvenih radova, kao i 6 objavljenih knjiga. Bio je inicijator ponovnog osnivanja Konjičkog društva Varaždin 1986. godine, te je dugi niz godina bio predsjednik Konjičkog kluba Varaždin 95. Član je Varaždinske husarske graničarske pukovnije, u kojoj djeluje aktivno kao jahač.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci