Povodom Dana antifašističke borbe: U četvrtak odavanje počasti žrtvama fašizma Foto: ZUABA Varaždinske županije

Povodom Dana antifašističke borbe: U četvrtak odavanje počasti žrtvama fašizma

Varaždinske vijesti | 21.6.2018. u 08:26h | Objavljeno u Društvo

U četvrtak 21. lipnja, povodom Dana antifašističke borbe, održat će se svečanost odavanja počasti žrtvama fašizma polaganjem vijenaca kod kosturnice u Parku NOB-e na varaždinskom gradskom groblju. Svečanost koju organizira Zajednica udruga antifašističkih boraca i antifašista Varaždinske županije počinje u 9 sati.

Nakon odavanja počasti na varaždinskom groblju, predviđen je odlazak autobusom do spomenika NOB-e u Kučanu, Zbelavi, Kelemenu, Jalžabetu, Šemovcu i Žabniku, gdje će se položiti cvijeće i odati počast žrtvama fašizma, a delegacija ZUABA položit će cvijeće na spomenike NOB-e u Sračincu, Petrijancu, Vinici i Vidovcu. U Žabniku se organizira druženje uz domjenak u organizaciji Općine Trnovec Bartolovečki.

Izaslanstva Grada Varaždina, u pratnji pripadnika Varaždinske građanske garde, položit će vijence i upalit svijeće na varaždinskom groblju uoči državnih praznika: - u četvrtak, 21. lipnja u 9 sati kod spomen kosturnice povodom Dana antifašističke borbe (Damir Habijan, Sandra Malenica); - u subotu, 23. lipnja u 10 sati kod spomen križa braniteljima povodom Dana državnosti Republike Hrvatske (Zlatan Avar, Damir Laljek)

Izaslanstvo Varaždinske županije, u kojem će biti zamjenik župana Tomislav Paljak i posebna savjetnica župana Natalija Martinčević, također će u 9 sati položiti vijenac i zapaliti svijeću kod spomen kosturnice na Gradskom groblju u Varaždinu, dok će, povodom Dana državnosti, zamjenik župana Varaždinske županije Robert Vugrin položiti vijenac i zapaliti svijeću u subotu 23. lipnja u 10 sati kod Križa branitelja na Gradskom groblju u Varaždinu.

Dan antifašističke borbe je državni blagdan u Republici Hrvatskoj koji se slavi 22. lipnja svake godine od stjecanja hrvatske neovisnosti. Obilježava se u znak sjećanja na 22. lipnja 1941. kada je u šumi Brezovica kod Siska osnovan Prvi sisački partizanski odred, ujedno i prva antifašistička postrojba u tadašnjoj okupiranoj Europi.