Povezivanje tehnologije i uspomena: I varaždinska groblja postaju digitalni muzeji Foto: VV arhiva; Spiritus

Povezivanje tehnologije i uspomena: I varaždinska groblja postaju digitalni muzeji

Varaždinske vijesti | 1.11.2022. u 11:30h | Objavljeno u Društvo

Kada pričamo o životima naših najmilijih, najčešće se prisjećamo onih najljepših trenutaka. Kako su nas nasmijali, obradovali, učinili ponosnim ili naučili važne životne lekcije.

- Nakon što ih više ne bude, simboli njihova bogatog života budu samo grobovi na gradskim i manjim grobljima. Ali, može li mramor, kamen ili drvo u punom smislu opisati sve što je netko napravio u svom životu? - pita se ekipa hrvatskih tech stručnjaka iz startupa Spiritus koja smatra da svaki čovjek može ostaviti puno više!

Poduzetni mladi Hrvati iz Spiritusa napravili su tehnologiju u kojoj se sadržaj uspomene na voljene može sačuvati vječno. Svaka obitelj imat će tu mogućnost, a sada to mogu i Varaždinci. Za svoju aplikaciju dobili su već preko 3 milijuna kuna investicija kako bi svoje rješenje proširili na europska tržišta, ali krenuli su s Hrvatskom.

- Obitelji i pojedinci moći će zauvijek ovjekovječiti uspomene na svoje najdraže. Spiritus koristi naprednu IPFS blockchain tehnologiju gdje sadržaj – slike, priče i biografski podatci, mogu ostati neobrisivi na internetu. Naravno, prije nego što određeni podatci postanu neobrisivi, mi taj sadržaj provjeravamo. Važno nam je da sav sadržaj koji bude na Spiritusu bude dostojanstven i vrijedan pokojnika - kazao je Dino Jerković, direktor Spiritusa.

- Kroz mobilnu aplikaciju mogu se vidjeti sve slike i životne priče pokojnika. Moći ćete pročitati sve bogate varaždinske živote, čuvati uspomene na svoje najdraže, a ujedno i posjećivati druge uspomene. Na aplikaciji možda ćete zaželjeti i predložiti koju životnu priču ili fotografiju za neku Vama blisku osobu. Zasada se na aplikaciji nalazi preko 700.000 memorijala, među kojima su i memorijali iz Varaždina - dodao je.

Kako biste pretražili sve pokojnike iz Varaždina, posjetite web stranicu Spiritusa. Kako biste postali Čuvar Spiritusa svojih najmilijih, preuzmite aplikaciju putem web stranice www.spiritus.app.

- Gradska groblja ne moraju biti tužna. Ne postoji razlog za to. Ona su mjesta koja imaju najviše neispričanih životnih priča. Kroz Spiritus, te priče napokon mogu biti ispričane i sačuvane, a gradska groblja mogu postati jedna od najinspirativnijih mjesta - zaključio je Dino Jerković.