Polaznici 22. naraštaja Visoke dočasničke izobrazbe posjetili Županijsku palaču

vv | 25.10.2023. u 11:04h | Objavljeno u Društvo

Polaznici 22. naraštaja Visoke dočasničke izobrazbe predvođeni voditeljem izobrazbe časničkim namjesnikom Sinišom Šurminom posjetili su Županijsku palaču u Varaždinu u kojoj ih je prigodnim riječima pozdravio župan Varaždinske županije Anđelko Stričak istaknuvši pritom zadovoljstvo što ima prilike ugostiti drage goste.

Gosti su osim susreta sa županom koji ih je upoznao sa projektima koje provodi županijska vlast razgledali i Centar za posjetitelje, te Skupštinsku dvoranu u kojoj se održavaju sjednice Županijske skupštine.

Visoka dočasnička izobrazba četvrta je i najviša razina izobrazbe dočasnika i predstavlja integriranu izobrazbu na kojoj dolazi do transformacije dočasnika, koji svoja znanja i sposobnosti proširuju s taktičke na operativnu i strategijsku razinu. Svoje uporište temelji na ciljevima snaga, Hrvatskim vojnim normama, važećim standardima te NATO smjernicama i publikacijama.

U sam nastavni plan i program ugrađena su iskustva iz dosadašnjeg školovanja dočasnika, iskustva i spoznaje sa školovanja, posjeta starim vojnim školama kao i iskustva iz Domovinskog rata i rada dočasnika u međunarodnom vojnom okruženju.

Dvadeset i drugi naraštaj pohađa 16 polaznika, od kojih je 11 pripadnika Oružanih snaga Republike Hrvatske i 5 polaznika partnerskih zemalja – Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Kosova, Sjeverne Makedonije te Slovenije.

U pratnji polaznika bili su i časnički namjesnik Dalibor Škvarić, prvi dočasnik 2. OMB Pume kao i Robert Puja, županijski vijećnik ujedno i  predsjednik Udruge veterana 7. gardijska brigada „PUMA“.