Počinju Varaždinske barokne večeri - jedinstveni festival barokne glazbe Foto: Grad Varaždin

Počinju Varaždinske barokne večeri - jedinstveni festival barokne glazbe

Varaždinske vijesti | 17.9.2024. u 13:48h | Objavljeno u Društvo

Petnaest vrhunskih koncerata u Varaždinu, iznimno bogat popratni program objedinjen pod nazivom Total Baroque, koncerti u 12 gradova i mjesta u 4 hrvatske županije i sve to objedinjeno u 13 festivalskih dana - najkraći je sažetak 54. Varaždinskih baroknih večeri čiji je bogati program predstavljen na konferenciji za medije održanoj u utorak, 17. rujna u Gradskoj vijećnici u Varaždinu, samo nekoliko dana prije početka ovog najstarijeg baroknog festivala.

VBV_presica_17092024_5.JPG

Festival Varaždinske barokne večeri najznačajnija je glazbeno-scenska priredba središnje Hrvatske, osnovana 1971. godine. Festival je pod stalnim pokroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske, a Ministarstvo kulture i medija RH dodijelilo mu je nacionalni značaj prije 20-ak godina. Svake godine s ponosom se na Festivalu predstavljaju glazbenici zemlje partner, a ove su godine organizatori iznimno ponosni na velik broj portugalskih izvođača koje će Varaždin ugostiti od 20. rujna do 2. listopada.

>> Predstavljen program 54. Varaždinskih baroknih večeri

Varaždinske barokne večeri počinju svečanim otvorenjem u varaždinskoj katedrali u petak, 20. rujna, s početkom u 20:00 sati.

>> Počela prodaja ulaznica za 54. Varaždinske barokne večeri, otvorenje već rasprodano!

Varaždinski gradonačelnik Neven Bosilj čestitao je organizatorima na volji i trudu zahvaljujući kojima ljubitelji barokne glazbe imaju priliku svake jeseni uživati u Varaždinu.

VBV_presica_17092024_7.jpg

- Siguran sam da će kroz 15 koncerata u matičnom gradu Varaždinu i desetak u susjednim gradovima pružiti publici prigodu da upozna glazbenike iz ovogodišnje zemlje partner Portugala, ali i iz drugih zemalja poput Švedske, Španjolske i Mađarske koje također financijski sudjeluju u održavanju ovogodišnjeg festivala. Vjerujem kako će Varaždin, UNESCOV grad glazbe 20. rujna ponovno postati središnje mjesto na europskoj i svjetskoj kulturnoj karti. Na ovim baroknim večerima u 13 dana trajanja festivala biti će za svakoga po nešto. Svi će moći uživati u baroknoj glazbi i u fadu i popratnim programima - rekao je Bosilj.

Najavio je da će se u vrijeme festivala u subotu 21. rujna u 10 sati u Gradskoj vijećnici Grada Varaždina potpisati sporazum o suradnji gradova Varaždin i Guimaraes u Portugalu. Nakon potpisivanja sporazuma, ispred Gradske vijećnice bit će otkrivena ploča s grbom tog povijesnog partnerskog grada, a u 17 sati u Palači Sermage u prostoru Total baroka biti će upriličen koncert Gudačkog kvarteta Guimaraes u čast potpisivanja sporazuma o suradnji.

Zamjenica župana Varaždinske županije Silvija Zagorec se u svom obraćanju osvrnula na bogatu povijest glazbe u županiji i gradu Varaždinu spomenuvši Glazbenu školu kao jedan od temelja Baroknih večeri.

VBV_presica_17092024_4.JPG

- Glazba je utkana u svaki prostor Varaždinske županije. Grad Varaždin UNESCO-ov je grad glazbe, a zahvaljujući našim umjetnicima i Glazbenoj školi, iznimno smo visoko podigli ljestvicu po pitanju umjetnosti i glazbe. Varaždinske barokne večeri zaštitni su znak grada Varaždina i Varaždinske županije. Svake godine uspiju iznova pozitivno oduševiti pripremljenim programom stoga čestitke organizatorima – rekla je zamjenica župana je Zagorec.

Ravnatelj VBV-a Davor Bobić kazao je da svaka država u Varaždin donese ono najbolje što ima na polju autentičnog izvođenja barokne glazbe, a ove ga je godine iznimno obradovala suradnja sa zemljom partnerom, Portugalom, zahvaljujući čijoj velikodušnoj potpori i preporukama ove godine imamo priliku ugostiti neke od najeminentnijih portugalskih ansambala.

VBV_presica_17092024_2.JPG

- Posebno nas raduje povratak na Festival istaknutog engleskog čembalista i dirigenta maestra Laurenca Cummingsa, jednog od voditelja dugogodišnje ljetne Škole barokne glazbe i plesa Aestas Musica, koja je niz godina uspješno djelovala u našem gradu, koji će uz Orquestra Barroca Casa da Musica, Zbor Hrvatskeradio televizije i sopranisticu Sara Braga Simões nastupiti na koncertu svečanog otvorenja Varaždinskih baroknih večeri u petak, 20. rujna 2024. godine. A varaždinske barokne večeri i ove godine donose impresivan festivalski program koji uključuje oratorijske i operne produkcije, brojne nastupe mladih glazbenika te niz edukativnih programa posebno namijenjenih mladima - naglasio je Bobić.

Novinarima se obratio i Raymond Rojnik, ravnatelj Koncertnog ureda Varaždin koji organizira VBV posljednjih 29 godina.

VBV_presica_17092024_3.JPG

- Više od 400 izvođača ugostit ćemo ove godine na Festivalu što je zaista impresivna brojka, obilježit ćemo dvadeset i petu obljetnicu zbora Chorus Angelicus i to izvedbom znamenitog Handelovog oratorija Juda Makabejac te dvadeset i pet godina od smrti akademika Jurice Muraja, kojemu će biti posvećujemo tradicionalni koncert naših najboljih učenika Glazbene škole u Varaždinu uz Varaždinski komorni orkestar. U dvorištu palače Sermage u sklopu programa Total Baroque smjestit će se portugalski „kutak“ u kojem će se pjevati fado, ali i uživati u gastronomskoj ponudi zemlje partnera - najavio je ravnatelj Rojnik.

Organizatori su pripremili iznimno bogat popratni program, a Festival će završiti 2. listopada podjelom festivalskih nagrada. I dok počinje odbrojavanje do ovogodišnjeg baroknog festivala, organizatori već pripremaju iduće jubilarne 55. Varaždinske barokne večeri.

VBV_presica_17092024_6.JPG