VBV - najdugovječniji festival barokne glazbe: "Njegov ugled davno prešao granice" Foto: Krešimir Đurić

VBV - najdugovječniji festival barokne glazbe: "Njegov ugled davno prešao granice"

Igor Čolaković | 24.9.2023. u 18:30h | Objavljeno u Društvo

Varaždinske barokne večeri jedinstven su festival u širem europskom okviru, jedan od najuglednijih festivala te vrste na svijetu

Svečanim koncertom u varaždinskoj Katedrali u petak, 22. rujna, otvorene su 53. Varaždinske barokne večeri, naš najdugovječniji festival barokne glazbe i jedan od najuglednijih festivala te vrste na svijetu, koji će, zahvaljujući suradnji sa Švicarskom, ovogodišnjom zemljom - partnerom festivala, ugostiti najbolje švicarske glazbenike te festivalskoj publici, na 25 koncerata, ponuditi najviše umjetničke domete u povijesno osviještenom izvođenju barokne glazbe.

>> FOTO Svečano otvorene 53. Varaždinske barokne večeri
>> FOTO Ministrica kulture na otvorenju: Veseli me sve veći interes publike i izvođača

- Varaždinske barokne večeri jedinstven su festival u širem europskom okviru. Tijekom više od pola stoljeća Varaždinske barokne večeri su postale jedna od najvažnijih odrednica našeg, varaždinskog identiteta. Ovaj festival pokazuje i dokazuje izuzetnu ljubav i privrženost svome gradu. Varaždinske barokne večeri na najbolji način sjedinjavaju našu povijest i kulturu, našu ekonomsku snagu, ali i naše kontakte s prijateljima u cijelom svijetu, kao izraz naše gostoljubivosti. One istovremeno isprepliću bogatu glazbenu tradiciju i našu sadašnjost, ali i naše vizije i težnje u budućnosti.

vbv7.jpg

U vrijeme kada slavimo značajne obljetnice - 500 godina gradske vijećnice, 150 godina kazališne zgrade, godišnjice velikana - Ivana Padovca i Vatroslava Jagića, kada je 25. jubilarni Špancirfest bio rekordan po broju posjetitelja, a očekujemo da takav bude i Advent, s puno razloga možemo reći da Varaždin živi kulturu. Varaždin će ovih dana biti jedinstvena festivalska kulisa, živjet će u posebnom, festivalskom ozračju - istaknuo je Neven Bosilj, gradonačelnik Varaždina na svečanom otvaranju 53. Varaždinskih baroknih večeri.

Dokaz prijateljstva između Hrvatske i Švicarske

Značaj kulturne suradnje u razvoju izvrsnih odnosa između Švicarske i Hrvatske na otvorenju festivala posebno je naglasio Njegova Ekscelencija Urs Hammer, veleposlanik Švicarske u Republici Hrvatskoj.

vbv53.jpg

- Jako sam ponosan što je Švicarska dobila jedinstvenu priliku biti ovogodišnja zemlja - partner Varaždinskih baroknih večeri. Ovo partnerstvo je simboličan ali i konkretan dokaz prijateljstva Hrvatske i Švicarske. Ono je i pokazatelj dinamičnog partnerskog odnosa dvaju gradova - Varaždina i Schaffhausena. Zahvaljujući ovom partnerstvu imamo prigodu u Varaždinu predstaviti najbolje švicarske ansamble, ali i našu bogatu ponudu u popratnom programu festivala - rekao je Veleposlanik Švicarske u Republici Hrvatskoj.

>> VIDEO Svečano otvorene 53. Varaždinske barokne večeri
>> Davor Bobić: Varaždinske barokne večeri su nešto najljepše što Varaždin ima

O visokim dometima i međunarodnom ugledu Varaždinskih baroknih večeri na otvorenju je govorio Zdravko Zima, izaslanik predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića, pokrovitelja 53. Varaždinskih baroknih večeri.

vbv54.jpg

- Varaždin, barok i barokna glazba već su poodavno svojevrsni sinonimi. Da je tome tako najbolje svjedoči ovaj festival, čiji je ugled odavno prešao granice matične zemlje. Vjerujem da će to ponovo potvrditi i večerašnji koncert ali i drugi programi na ovogodišnjem festivalu. Želim da u ovom prekrasnom zdanju doživite svu ljepotu i sjaj barokne glazbe - poručio je izaslanik predsjednika Republike Hrvatske.

Visoki umjetnički dometi

Ovogodišnje Varaždinske barokne večeri otvorila je ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek,izaslanica predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića.

- Posebno mi je drago da je ove godine zemlja - partner festivala Švicarska, zemlja koja njeguje dugu tradiciju proučavanja barokne glazbe. Čuvena Schola Cantorum Basiliensis, jedna je od onih europskih institucija koja simbolizira proučavanje stare glazbe. Drago mi je da će ove godine, kako umjetnički, kroz izvedbe, tako i kroz razne seminare, profesori ove prestižne škole biti prisutni na ovom festivalu. Jedna od poveznica između naše zemlje i ove ugledne škole je i naša Katarina Livljanić, naša najveća stručnjakinja za staru glazbu, koja će ove godine obogatiti program Varaždinskih baroknih večeri.

vbv55.jpg

Veseli me da se ovaj festival iz godine u godinu potvrđuje kao nacionalni i u onom stremljenju da se svi strani ansambli i solisti upućuju i na izvođenje hrvatske barokne literature, čime uistinu Varaždinske barokne večeri postaju pravi međunarodni festival - istaknula je ministrica kulture i medija, koja je tom prigodom organizatorima čestitala na dobro osmišljenom programu i uzornoj organizaciji festivala.

Koncert za festivalske anale

Da će ovogodišnje Varaždinske barokne večeri, zahvaljujući partnerskoj suradnji sa Švicarskom, festivalskoj publici ponuditi iznimne glazbene doživljaje potvrdio je već koncert na svečanom otvorenju, na kojem su, pod ravnanjem slavnog maestra Andrea Marcona, nastupili barokni orkestar La Cetra i Zbor Hrvatske radio televizije, s briljatnim španjolskim kontratenorom Carlosom Menom, sjajnom sopranisticom Jone Martinez te izvrsnom Evom Saladin, koja je svirala na rijetkom instrumentu - violi da more. Svečani koncert na otvorenju ovogodišnjih Varaždinskih baroknih večeri započeo je izvedbom Simfonije za gudački orkestar u G-duru br.9 Amanda Ivančića, a potom je uslijedila briljantna izvedba psalma - Nisi Dominus, te Gloria Antonija Vivaldija. Svojim izvrsnim muziciranjem u krasnom ambijentu varaždinske katedrale ovi su glazbenici festivalskoj publici podarili koncert koji će svakako ući u anale Varaždinskih baroknih večeri.

Svečanost otvaranja 53. Varaždinskih baroknih večeri nastavljena je atraktivnim programom u Swiss corneru na Trgu kralja Tomislava, koncertom švicarskog sastava Schäbyschig na Starom gradu te tradicionalnim vatrometom.

DOJMLJIV PRVI FESTIVALSKI VIKEND Publika je uživala i u subotu, na prijepodnevnom koncertu „Uz baroknu kavu“ u dvorcu Trakošćan, gdje je nastupio ansambl Concerto Scirocco, te na večernjem koncertu u Franjevačkoj crkvi, u kojoj su Zagrebački solisti, zajedno s austrijskim flautistom Michaelom Martinom Koflerom, izveli dojmljiv program koji je publika nagradila velikim aplauzom. Prvi festivalski vikend 53. Varaždinskih baroknih večeri završen je odličnim nedjeljnim koncertom Varaždinskog komornog orkestra u Velikoj koncertnoj dvorani varaždinskog kazališta, pod umjetničkim vodstvom violinista Bojana Čičića, koncertnog majstora ansambla Academy of Ancient Music i profesora barokne violine na Royal College of Music u Londonu.