FOTO Ministrica kulture na otvorenju VBV-a: "Veseli me sve veći interes publike i izvođača" Foto: Varaždinska županija

FOTO Ministrica kulture na otvorenju VBV-a: "Veseli me sve veći interes publike i izvođača"

Varaždinske vijesti | 23.9.2023. u 12:18h | Objavljeno u Aktualno

U sklopu posjete Varaždinu i Varaždinskoj županiji, ministrica kulture i medija dr.sc. Nina Obuljen Koržinek u petak je obišla palaču Sermage u Varaždinu, kao i Centar za posjetitelje u Županijskoj palači.

U pratnji ministrice bili su župan Anđelko Stričak, gradonačelnik Varaždina dr.sc. Neven Bosilj, saborski zastupnik Damir Habijan, dr.sc. Vesna Pascutini Juraga, pročelnica Konzervatorskog odjela u Varaždinu, Goran Mališ, direktor Turističke zajednice Varaždinske županije te Raymond Rojnik, ravnatelj Koncertnog ureda Varaždin, kao i ravnatelj Gradskog muzeja Varaždin Miran Bojanić Morandini.

Nakon obilaska, ministrica je u pratnji domaćina nazočila otvorenju 53. Varaždinskih baroknih večeri u varaždinskoj Katedrali u kojoj su nastupili članovi La Cetra Barockorchester te Zbora Hrvatske radio televizije uz soliste Carlosa Menu i Jonu Martineza na čelu s dirigentom Andreom Marconom.

- Ovo je festival koji povezuje tradiciju baroknog muziciranja s ishodištem baroka i najvrjednijim baroknim spomenicima koje imamo u Hrvatskoj. Veseli me da se iz godine u godinu vidi sve veći interes publike i izvođača - rekla je ministrica te dodala kako su Barokne večeri pomogle da se u Hrvatskoj više vrednuje, upoznaje i istražuje barokna baština, ali i baština onih država koje su zemlje-gosti.

Kao izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića, otvorenju Varaždinskih baroknih večeri prisustvovao je i saborski zastupnik Damir Habijan.

- Očekuje nas 25 vrhunskih glazbenih programa i poslastica i vjerujem da će Varaždinske i Varaždinci, kao i ostali posjetitelji, s obzirom na nacionalni značaj ovog festivala, ali i njegov renomirani glas diljem Europe, sigurno uživati u ovim danima Festivala - rekao je Habijan.

Prije samog koncerta, prisutnima su se obratili i veleposlanik Švicarske konfederacije u Hrvatskoj Urs Hamer, gradonačelnik Grada Varaždina dr.sc. Neven Bosilj te Zdravko Zima, posebni savjetnik za kulturu Predsjednika RH Zorana Milanovića.