Počela je nova školska godina: što nas čeka i gdje bi se mogli pojaviti problemi Foto: Krešimir Đurić

Počela je nova školska godina: što nas čeka i gdje bi se mogli pojaviti problemi

VV | 7.9.2020. u 16:04h | Objavljeno u Društvo

Osam sati ujutro. Ispred VII. OŠ Varaždin vrlo živo. Grupe učenika nestrpljivo čekaju svoj red na ulazak u školsku zgradu. Na ulazu prvo mjerenje temperature, zatim dezinfekcija ruku i obuće, a potom sa svojim učiteljicama i učiteljima, držeći propisani razmak, odlaze do svojih razreda i zauzimaju školske klupe. Nastavnici s maskama na licima, njihovi kolege u razredu od njih udaljeni do dva metra. Počela je, po mnogima, najneizvjesnija školska godina u kojoj već i prvašići, kojih u toj školi ima 29, dobro znaju da su glavna pravila ove jeseni “nemiješanje, dezinfekcija i distanca”.

Jurica Hunjadi, ravnatelj VII. OŠ Varaždin ističe kako su napravili sve što je u njihovoj moći i organizirali nastavu poštujući preporuke i upute Ministarstva znanosti i obrazovanja i HZJZ-a.

- Držimo se pravila i mogu reći da smo doista uložili velike napore da učenicima naše škole organiziramo nastavu u jednoj smjeni. Učenici će se svakog dana okupljati ispred škole, svaki razred na određenom mjestu te će u različito vrijeme, od nižih prema višim razredima, prema rasporedu kojeg su dobili, po dva razreda ulaziti u zgradu škole s razmakom od nekoliko minuta na dva ulaza te se unutar zgrade škole kreću po drugim stranama i drugim hodnicima. Unutar škole napravili smo svojevrsni “kružni tok”, iscrtali smo i smjerove po hodnicima kako bi učenici na putu do svojih matičnih učionica što manje bili u kontaktu s učenicima iz drugih razreda. Svi učenici će užinu dobivati u razrede, a ostatke će zapakirati te vratiti. Iz škole također odlaze po rasporedu, s razmacima, a nakon što napuste školsku zgradu slijedi dezinfekcija svih prostorija – rekao je Hunjadi.
Slično i u drugim varaždinskim školama koje imaju Iripremljeno nekoliko modela organizacije nastave ovisno o daljnjem razvoju epidemiološke situacije, ali i model nastave u slučaju da nam dođe do zaraze. Upravo je to najveći strah ravnatelja, nastavnika, učenika i njihovih roditelja.
Dok iz susjednih zemalja stižu vijesti o pojavi koronavirusa u vrtićima i školama, a početak nastave i prije nego je počela odgođen je već i u nekim školama u Hrvatskoj jer je među djelatnicima bilo pozitivnih, teško je za vjerovati da se takve situacije neće događati i u školama Varaždina i Varaždinske županije, unatoč svim poduzetim mjerama od strane ravnatelja, ali i osnivača. I dok su neki roditelji mjere u školama prozvali “opsadnim stanjem” koje nema smisla jer su se djeca cijelo ljeto međusobno družila i družit će se i dalje, ono što se događa izvan škola, kada nisu u “balončićima” kao što kaže ministar Radovan Fuchs, mogao bi biti problem...

Mogu li škole i vrtići kadrovski izdržati mogući koronavirus i sve što učenici i roditelji trebaju znati u novoj školskoj godini pročitajte u novom broju Varaždinskih vijesti