Plastičnim čepovima do skupih lijekova: Na inicijativu učenika u Ivancu i Radovanu prikupili 20-ak vreća čepova Foto: Grad Ivanec

Plastičnim čepovima do skupih lijekova: Na inicijativu učenika u Ivancu i Radovanu prikupili 20-ak vreća čepova

Varaždinske vijesti | 13.7.2019. u 11:00h | Objavljeno u Društvo

U petak, 12. srpnja, djelatnici ivanečkog Ivkoma ponovno su ispraznili prepunu kantu i kartonske kutije pune plastičnih čepova, a koje su učenici ivanečke Osnove škole Ivana Kukuljevića Sakcinskog i učenici Osnovne škole Metela Ožegovića u Radovanu prikupili u sklopu humanitarno-ekološke akcije "Plastičnim čepovima do skupih lijekova".

Dvadesetak vreća plastičnih čepova isporučeno je Udruzi oboljelih od leukemije i limfoma Hrvatske (UOLL). Riječ je Udruzi koja pomaže oboljelima od teških malignih bolesti širom Hrvatske, a koja prihod od prodaje čepova usmjerava u nabavu skupih lijekova za liječenje malignih bolesti, koji nisu na listi HZZO-a.

Ova nadasve humana i plemenita akcija pokrenuta je početkom godine na inicijativu samih učenika, a u akciju su se uključili Grad Ivanec i Ivkom d.d., koji je školi donirao posebnu namjensku kantu za odlaganje čepova te jedanaest kartonskih kutija, koje su obilježene logom udruge UOLL.

Također, Grad Ivanec je po pokretanju akcije uputio dopis svim tvrtkama sa zamolbom da se pridruže humanitarnoj akciji ivanečkih osnovnoškolaca. Pozvani su da na vidna mjesta u poduzeću postave namjenske kartonske kutije u koje njihovi zaposleni mogu odložiti svoje plastične čepove. Na taj način pomažu teško oboljelima, ali isto tako čine dobro prirodi i okolišu ne zagađujući ga plastičnim čepovima, koji su veliki problem ekologije današnjice. Sjajnim rezultatima akcije uvelike su pridonijeli i sami građani koji su svakodnevno, marljivo nosili i odlagali čepove iz svojih kućanstava na za to predviđeno mjesto.

Humanitarna akcija "Plastičnim čepovima do skupih lijekova" nastavlja se pa su svi građani pozvani da svoje čepove i dalje odlažu u namjensku kantu kod škole.

Kakvi se čepovi odlažu?

- čepovi moraju biti čvrsti (od sokova, mlijeka, omekšivača, šampona, regeneratora, tekućeg deterdženta za rublje, od ulja, kalodonta, krema i sl.)
- čep ne smije biti savitljiv i ne smije sadržavati druge materijale (npr. karton s unutarnje strane) i, naravno, mora biti čist.

ivanec_cepovi_2.jpg

ivanec_cepovi_1.jpg