Paljak: "Dok god nema potpunog lockdowna, nastava će biti u školama" Foto: Ilustracija/Arhiva VV

Paljak: "Dok god nema potpunog lockdowna, nastava će biti u školama"

IHR/Varaždinske vijesti | 2.11.2020. u 15:00h | Objavljeno u Društvo

- Što se Ministarstva znanosti i obrazovanja tiče, nikakve frontalne upute prema svima o prelasku na isključivo online nastavu neće biti. Zauzeli smo stav, u dogovoru s epidemiolozima, kako sve dok nema potpunog lockdowna, nema smisla prelaziti na C model nastave jer će djeca u uvjetima online nastave s mogućčnošću neograničenog kretanja svejedno nalaziti načine za druženja, samo što će to onda biti baš bez ikakve kontrole, a time i opasnije nego ovako dok su dobar dio dana ipak u školama – rekao je državni tajnik u Ministarstvu znanosti i obrazovanja Tomislav Paljak.

Nitko nije zadovoljan, pa ni mi 

Bivši varaždinski dožupan iz redova Reformista, koji je s 1. listopadom preuzeo dužnost državnog tajnika u Ministarstvu znanosti i obrazovanja trenutno je zaokupljen projektima, sadržajima, programima te normativnim i pravnim zadacima u okviru dobivenih ovlasti u Upravi za odgoj i obrazovanje, Upravi za potporu i unapređenje sustava odgoja i obrazovanja i Upravi za nacionalne manjine najvećeg Ministarstva u državi. Ističe kako posla ima poprilično, u fokusu mu je trenutno "skeniranje” akutnih i aktualnih događanja u svim sektorima i službama i djelovanje prema prioritetu poslova. Nakon više od mjesec dana u Ministarstvu s državnim tajnikom razgovarali smo o aktualnoj epidemiološkoj situaciji u školama i provođenju epidemioloških mjera, planovima Ministarstva, ali i o tome je li objavljivanje podataka o broju zaraženih nastavnika i učenika te onih koji su u samoizolaciji kršenje prava djece, kao što to tvrdi pravobraniteljica za djecu.

Kakva je trenutno situacija po pitanju izvođenja nastave u školama u Varaždinskoj županiji, ali i sjeveru Hrvatske? Jeste li zadovoljni s trenutnom situacijom?

Nitko u svijetu nije zadovoljan trenutnom epidemiološkom situacijom i točno je da svakim danom porastom zaraze u općoj populaciji raste i broj zaraženih među vrtićkom i školskom djecom, ali je točno, srećom, i da vrtići i škole nisu postale velika žarišta, nema zasad horizontalnog širenja zaraze i postotak zaraženosti je najmanji. Tako je i u Varaždinskoj županiji, iako je opća situacija doista poprilično teška pa su i s tim u svezi odluke županijskog stožera bile nužne.

Više u novom broju Varaždinskih vijesti...

Označeno u