Ovu subotu glasni pucanj izvodi BMX majstor!

vv | 11.9.2024. u 16:43h | Objavljeno u Društvo

Ovu subotu, 14. rujna, Varaždinska građanska garda privodi kraju sezonu smjene straže uz glasni pucanj iz varaždinskog topa ispred Starog grada. Nakon smjene straže od 11 do 12 sati ispred gradske vijećnice, Purgari ovotjedni pucanj iz topa posvećuju Marinu Rantešu, našem sjajnom BMX majstoru.

Od malih nogu bile su vidljive Marinove sklonosti prema sportu. Isprobavao je mnoge sportove poput nogometa, košarke, rukometa, stolnog tenisa, no kada je dobio svoj prvi BMX sve ostalo je palo u zaborav. U početku su to bili street trikovi, jer nije postojao skate park u Varaždinu, no nakon izgradnje skate parka, Marin polako počinje intenzivnije voziti BMX. U vrlo kratkom vremenu skate park u Varaždinu nije mogao zadovoljiti njegove apetite i mama ga počinje voziti u Zagreb u jedini indoor u Hrvatskoj. Svaki je vikend (od petaka do nedjelje) provodio u parku, a njegovo napredovanje je raslo velikom brzinom. Svoj rast Marin najviše može zahvaliti svojoj upornosti, ali i velikoj potpori obitelji. Njegove vještine bile su zamijećene i počeo je privlačiti sponzore.

Marin Ranteš je zadnji šest godina živio i trenirao u Sjevernoj Karolini u SAD-u  sa svjetski poznatim BMX vozačem Danielom Dhersonom. Teško je nabrojati sve njegove uspjehe no vrijedi istaknuti kako je bio prvak Hrvatske (2018.; 2019.; 2021.; 2022.), pobjednik UCI BMV freestyle park na Svjetskom kupu (2018.), pobjednik O Marasquino BMX u Španjolskoj (2021.), pobjednik Madrid Urban sport u Španjolskoj (2023.), osvojio je srebro na EUC – Europskom prvenstvu (2019.; 2022.), broncu na UCI Svjetskom prvenstvu (2021.), pobjednik je Pannonian Challenge (2021.; 2023.), a nedavno je sudjelovao na Olimpijskim igrama u Parizu.

Početkom listopada Marin seli u Kinu, gdje će nastaviti trenirati i pripremati se za nadolazeća natjecanja, a Varaždinska građanska garda mu daju svu podršku uz glasni pucanj koji će izvesti ovu subotu.

Označeno u