Prva samostalna izložba "Ornitološki utisci" kiparice Silvije Skorupan u Galeriji HDLU-a

jm/vv | 5.3.2023. u 15:31h | Objavljeno u Društvo

Izložba "Ornitološki otisci" u Galeriji HDLU-a za razgled će ostati postavljena do 17. ožujka

Ornitološki utisci, naslov je prve samostalne izložbe mlade varaždinske kiparice Silvije Skorupan.

Ova mlada autorica prošle je godine završila preddiplomski studij, a zatim upisala diplomski studij kiparstva na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu u klasi prof. Dalibora Stošića.

Varaždinskoj likovnoj publici na izložbi u Galeriji HDLU-a predstavila se ciklusom skulptura i crteža posvećenim - pticama.

skorupan2.jpg

- Za mene je ptica simbol slobode, a za njih sam se vezala još u djetinjstvu, jer se moj djed bavio uzgojem ptica. Ptice su mi najdraži motiv, interesantne su a moji radovi su kombinacije različitih materijala - od kamena, drva do građevinskog ljepila, odnosno raznih kombinacija - rekla je kiparica Silvija Skorupan.

Riječ je o mladoj autorici čija su djela okarakterizirana snažnim utjecajem njena djetinjstva u kojem je stekla iznimnu naklonost prema pticama, pa im se u stvaralačkom procesu posvetila i kao najdraži motiv dodatno razradila, a sada i predstavila likovnoj publici.

- Njene skulpture nisu puka anatomska studija ili samo odraz ovisnosti o biografskim podacima, već posjeduju iznimnu oblikovnu i simboličku vrijednost. Predstavljena likovna rješenja okarakterizirana su zatvorenom formom punog volumena te jezgrovitošću mirnih, ali ujedno i živih oblika čiste forme. Neovisno o tome jesu li skulpture monokromne ili pak optočene mozaikom šarene palete, one odišu suptilnošću kojom kiparica istražuje međuodnos oblika i prostora - rekla je povjesničarka umjetnosti Klara Macolić Kuparić.

Izložba "Ornitološki otisci" u Galeriji HDLU-a za razgled će ostati postavljena do 17. ožujka.