Na zgradi SC-a otkrivena Spomen ploča hrvatskim braniteljima 104. brigade ZNG HV-a Varaždin

vv | 1.11.2023. u 15:15h | Objavljeno u Društvo

U ponedjeljak, 30. listopada, otkrivena je Spomen ploča na zgradi SC-a u Varaždinu u čast dragovoljaca i hrvatskih branitelja, pripadnika 104. brigade HV ZNG Varaždin koji su u vrijeme Domovinskog rata u razdoblju od 1991. do 1992. godine upravo s tog mjesta odlazili na bojišta diljem okupiranih područja Republike Hrvatske. Od njih se 22 pripadnika brigade nisu vratili živi. Između njih je 14 Varaždinaca na čelu sa pukovnikom Ivanom Sokačom, čovjekom koji je vodio ljude u borbu za oslobađanje pakračkog područja i poginuo na prvoj crti obrane, obnašajući dužnost zapovjednika 104. brigade ZNG HV Varaždin. 

Inicijativu za postavljanje Spomen ploče na zgradi SC-a pokrenuo je Klub Varaždinskih branitelja1991-1995 Varaždin i njihov predsjednik Vladimir Leskovar. Delegacija Kluba varaždinskih branitelja je uz članove obitelji toga dana odala počast polaganjem cvijeća i paljenjem lampiona svim poginulim pripadnicima 104. brigade ZNGHV Varaždin kod spomen ploče na Varaždinskom groblju, a nakon toga i na grobu zapovjednika pukovnika Ivana Sokača.

Spomen ploču na zgradi SC-a otkrili su sin Alen i Ivan Sokač, unuk poginulog Ivana Sokača. Nakon otkrivanja spomen ploče uprilićena je promocija ratno dokumentarnog filma pod nazivom "Ivan Sokač-život za Hrvatsku".

Na samom početku Mirko Švenda Žiga otpjevao je hrvatsku državnu himnu. Nazočnima se u ime Kluba varaždinskih branitelja obratio predsjednik Vladimir Leskovar. U ime župana Varaždinske županije nazočnima se obratio Ivan Loborec, tajnik Udruge specijalne policije „Roda“. U ime Ministra obrane RH Marija Banožića nazočnima se obratio izaslanik Tihomir Marčec, predstojnik Ureda za obranu Varaždin. U ime potpredsjednika Vlade i ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda, sa prigodnim govorom nazočnima se obratio general Ivan Pokaz.

Promociji ratno dokumentarnog filma „Ivan Sokač – život za Hrvatsku“ nazočili su ratni zapovjednici i predstavnici braniteljskih udruga proizašlih iz Domovinskog rata. Događanju su nazočili studenti korisnici Studentskog centra Varaždin i građani. 

Galerija slika