Ova škola po broju učenika spada u sam vrh županijskih škola Foto: OŠ Kneginec Gornji

OŠ Kneginec G.: Opremili su sve kabinete, a imaju i vlastiti kneginečko-njemački rječnik

| 28.3.2018. u 19:45h | Objavljeno u Društvo

Osnovna škola Kneginec Gornji kao i njezina Područna škola Lužan Biškupečki svojim učenicima nudi najviše pedagoške i obrazovne standarde. Kabineti u kojima se provodi nastava dobro su opremljeni, a škola je dograđena i ima prostranu sportsku dvoranu. Nastava se provodi u jednoj smjeni, a učiteljski kadar je u cijelosti stručno zastupljen.

Ono što najviše zabrinjava odnosi se na smanjenje broja učenika. Ove školske godine upisano je 380 učenika, a i taj se broj smanjio jer je tijekom školske godine odselilo nekoliko učenika u inozemstvo.

Produženi boravak i logoped

Ravnatelj škole Miljenko Rožmarić navodi da se taj problem ne javlja samo kod njih već je prisutan u skoro svim školama.
- To je globalni problem s kojim se susreću brojne škole, ali smatram da moramo biti zadovoljni jer se u odnosu na ostale županijske škole ipak nalazimo na vrhu po broju učenika – ukazuje ravnatelj Rožmarić.

Kako kaže, prije 30-ak godina kada je došao u školu ona je imala 600-ak učenika, a danas jedva naprave dva paralelna razreda koji imaju maksimalno 20 učenika.

- U jednu ruku to može biti dobro, jer ako je manje učenika, kvalitetniji je rad. Učitelj se može svakom učeniku više posvetiti - dodaje.

Inače, ova škola koja po broju učenika spada u vrh županijskih škola zauzima područje Donjeg i Gornjeg Kneginca, Turčina, Banjščine, Varaždin Brega i Lužana Biškupečkog. Učenici škole vrlo su aktivni pa sudjeluju na svim školskim natjecanjima.- Možemo reći da imamo poprilično uspješne učenike na raznim područjima koji postižu jako dobre rezultate. Isto tako uspješni su nam matematičari i fizičari dok je sport već tradicionalno na visokoj razini - s ponosom objašnjava ravnatelj.

Škola vodi računa da svojim učenicima, ali i njihovim roditeljima „olakša život“ pa je u školi organiziran produženi dnevni boravak kojeg dnevno koristi dvadesetak učenika. U današnje vrijeme to je olakšanje roditeljima jer znaju da je njihovo dijete pod budnim okom stručnjaka. Također, onoj djeci koja imaju problema oko čitanja, teže govore ili pišu s njima radi logoped.

- Nema svaka škola logopeda tako da je ovo još jedna pogodnost za roditelje jer ne moraju dodatno plaćati i voziti svoje dijete koje ima poteškoće u grad – objašnjava ravnatelj, dodajući da se svakom učeniku koji ima poteškoće logoped individualno posvećuje.
Osim kvalitetne nastave, škola vodi računa i o kvalitetnim obrocima pa je po preporuci stručnjaka složen jelovnik, a učenicima se priprema nekoliko puta tjedno kuhani obrok.

- Kuhinja je osuvremenjena te smo uključeni u sve projekte Županije vezane za prehranu. Jelovnik je pripremljen prema naputcima nutricionista te se uz redovitu užinu, koju učenici dobivaju, dodatno djeci nudi obrok mlijeka i voća – naglašava sugovornik.

Najsuvremenija oprema

Knjižnica škole radi na vrlo visokom nivou, svake se godine dodatno oprema i obnavlja. U školi se obraća pozornost na to da se djeci usadi praksa čitanja knjiga jer kako kažu, nove tehnologije su zasjenile knjigu.

Budući da škola obuhvaća vrlo veliko područje, također je važno i pitanje prijevoza, a u ovome slučaju prijevoz učenika je vrlo dobro organiziran. Učenici imaju jednu dolaznu liniju i tri povratne. Što se tiče opremljenosti i uvjeta u kojima se odvija nastava, dogradnjom škole izgrađeno je potpuno novo krilo škole, učionice su najsuvremenije opremljene svim metodičko didaktičkim pomagalima. Svaki se predmet provodi u svojem kabinetu koji ima potrebnu opremu za nastavu pa se tako nastavni proces odvija na najvišem nivou pedagoškog standarda.

Uspjesi učenika

Ove školske godine učenik osmog razreda Luka Jelušić plasirao se na Državno natjecanje iz njemačkog jezika, a učenica drugog razreda Lucija Kušter s literarnim radom „Kak perje“ sudjelovala je na Državnoj smotri LiDraNo. Učiteljica Lidija Novosel redovito sudjeluje na likovnim natječajima, a veliki uspjeh postiže s učenicom Vidom Kolednjak. Izniman uspjeh škola je postigla u natječaju „Hrvatska kakvu želimo“ u likovnom i literarnom izrazu gdje su prvo mjesto osvojili Vida Kolednjak s mentoricom Lidijom Novosel te Drago Horg s učiteljicom Larisom Klasić dok je Ena Novak s učiteljicom Tamarom Hojnik osvojila 3. mjesto.

Osim učenika Osnovne škole Kneginec Gornji i učitelji se uključuju u razne aktivnosti, projekte i programe pa spominjemo učiteljicu iz njemačkog jezika Alenku Vuk koja je autorica Razlikovno-slikovnog kneginečko-njemačkog–hrvatskog rječnika. Rječnik je rezultat projekta prikupljanja germanizama u zavičajnom govoru, a u projekt prikupljanja bili su uključeni i učenici koji su rječnik oslikali.