OŠ Ivana Kukuljevića Sakcinskog održala natjecanje u čitanju naglas na tri jezika Foto: OŠ Ivana Kukuljevića Sakcinskog

OŠ Ivana Kukuljevića Sakcinskog održala natjecanje u čitanju naglas na tri jezika

| 16.3.2019. u 11:21h | Objavljeno u Društvo

Vođene dobrom reakcijom učenika na natjecanje u čitanju naglas iz njemačkog jezika u organizaciji Zentralstelle für das Auslandsschulwesen te osnovnim ciljem projekta Tuluma s(l)ova – promocijom čitanja naglas, učiteljica Njemačkog jezika Ivana Matić i školska knjižničarka Draženka Stančić organizirale su školsko natjecanje za učenike viših razreda u čitanju naglas na sva tri jezika koja se uče u školi – hrvatskom, engleskom i njemačkom.

Kako je natjecanje privuklo i zanimanje učenika nižih razreda, odlučeno je da se i oni priključe. Natjecalo se pet učenika u kategoriji hrvatskog jezika, i po šest učenika u kategorijama engleskog i njemačkog jezika. Čitala su se klasična djela poput Snjeguljice, Alise u zemlji čuda te djela novih autora poput Male vještice, Twilight sage, Tajne opasnog psa.

U povjerenstvima za prosudbu za svaki jezik bila su dva učenika i jedna učiteljica. Oni su na temelju niza kriterija grupiranih u tehnike čitanja, interpretaciju i izbor teksta odabrali najbolja čitanja. Tako je najboljom čitateljicom na hrvatskom jeziku proglašena Dorotea Mašić, sedmašica, najbolja čitateljica na engleskom jeziku bila je četvrtašica Klara Klampfl, a najbolja čitateljica teksta na njemačkom bila je osmašica Saša Flegar.

Čitanja su bila iznimno kvalitetna, čitatelji su bili uživljeni, a potakli su na reakciju i publiku. Svi su čitatelji dobili pohvalnice i knjige. Njih su za natjecanje darovali Školska knjiga i knjižničarka. Tijekom vijećanja povjerenstva za prosudbu, Dramska grupa učiteljice Ivančice Krtanjek je za natjecatelje i publiku izvela dramsku igru Šubi dubi dubi s ovogodišnjeg Lidrana, a učenici škole koji su aktivni u Plesnom klubu Takt izveli su plesove cha cha i jive. Učiteljica Jasenka Solina, voditeljica grupe Domaćinstvo, sve je nazočne počastila kolačima. Natjecanje u čitanju naglas planira se organizirati i ubuduće.

svi_sudionici_1.jpg