Oproštaj od MOP festivala: "Vrijeme je za neke nove stvari"

vv | 22.12.2022. u 18:00h | Objavljeno u Društvo

Prošle subote u prostorima P4 pozdravili smo se s MOP-om koji nakon deset godina prestaje sa svojim djelovanjem.

MOP, varaždinski festival multimedije i dizajna održan je ukupno 10 puta kao godišnji regionalni festival kroz kojim se promicala multimedija i digitalna kultura s naglaskom na razmjeni znanja i kreativnom korištenju tehnologija u umjetnosti, znanosti i dizajnu.

Želja je festivala bila postići stalnu aktivaciju studenata, multimedijalnih umjetnika i profesionalaca iz struke te realizirati razmjenu njihovih znanja u Varaždinu. Stvoriti kontinuirano prisutan Festival multimedije, oblikovanja i primjene, spajajući društvo u kojem živimo s globalnim trendovima kulturne, multimedijalne i kreativne industrije u vrijeme početaka festivala ali i danas od važnog je značaja za zajednicu u kojoj se festival održava. Cilj je samog festivala bio i predstaviti lokalne umjetnike s područja dizajna i multimedije.

Ispred svog vremena

Sam značaj festivala iz godine je u godinu potvrđivala brojna publika, a na svim programima, uključujući i onima koji su bili organizirani za vrijeme pandemije, uvijek se tražila stolica više. I dok danas brojne kulturne manifestacije preispituju svoju ulogu važnih društvenih aktera, te traže novo pozicioniranje na kulturnoj sceni, za MOP festival oduvijek je bilo jasno da je ispred svog vremena i da publici pruža rijetka znanja i događanja s kojima nije baš svakodnevno okružena. Velika posjećenost programa, ali i sve veći broj partnera, voditelja radionica i stručnih suradnika dovoljan su pokazatelj kako je inicijativa ovakvog festivala bila izuzetno potrebna. Teme kojima se festival u početku bavio bile su budućnost, a sada su sadašnjost.

MOP_3.jpg

U deset godina MOP festivala multimedije održano je preko 90 predavanja, 40 radionica, 70 instalacija te glazbenih i vizualnih performansa,10 filmskih projekcija, 20 izložbi i te 8 meetup okupljanja digitalnih zajednica iz regije. Programom festivala nastojala se aktivirati opća javnost i to kroz projekte koji obuhvaćaju kreativni razvoj, audiovizualnu umjetnost, dizajn interakcija, vizualnu komunikaciju, multimedijalnu produkciju i oblikovanje.

Zbogom MOP - vrijeme je za nove stvari

- U deset godina festivala stekli smo brojna prijateljstva i prošli kroz toliko lijepih trenutaka da je jako teško bilo donijeti odluku da ovdje stanemo, ali isto tako osjetili smo da je vrijeme za neke nove stvari i da je festival doživio svoj vrhunac – rekao je Fran Mubrin, predsjednik udruge MOP.

Dodao je i kako je organizacijski tim iznimno zahvalan svima koji su na festivalskom putu bili zajedno s njima.

- Podrške nikad nije nedostajalo počevši od svih dragih nam prijatelja, volontera, posjetitelja, sponzora, partnera, predavača i na kraju plesača koji su s nama zatvarali nezaboravne noćne programe.

Međusobna razmjena znanja i povećavanje kreativnog potencijala zajednice bili su krajnji cilj festivala. Kreativni proces ne staje sa zadnjim danom festivala već živi dalje kroz znanja i djelovanja pojedinaca koji su na njemu sudjelovali.

- Kroz sve ove godine naučili smo da proces kulturnog i kreativnog razvoja ne staje sa zadnjim danom festivala već živi dalje u našem osobnom djelovanju kroz iskustva koja smo na njemu stekli - rekao je Fran Mubrin te dodao:

- U potpunosti vjerujemo da, iako naše formalno djelovanje ovime prestaje, da će ideje festivala nastaviti živjeti u svima vama koji ste se s MOP-om sreli.

MOP_6.jpg

Kako bi festival zatvorili i pozdravili ga onako kako i zaslužuje organizatori su u organizirali ono što najbolje znaju - “mini festivalski dan”. Tako su u prostoru P4, centru za mlade i nezavisnu kulturu organizirane čak dvije izložbe - Kultura u fokusu i druga, koja je obuhvatila plakate i fotografije posljednjih 10 godina festivala. Uz druženje i razgovor prezentirana su postignuća Festivala, a na kraju je uslijedio party do ranih jutarnjih sati s kojim su se organizatori oprostili sa suradnicima i podržavateljima.