"Grofica Marica" u punom sjaju: Premijera slavne Kalmanove operete na Velikoj sceni Foto: HNK Varaždin/fb

"Grofica Marica" u punom sjaju: Premijera slavne Kalmanove operete na Velikoj sceni

Igor Čolaković | 20.9.2023. u 12:59h | Objavljeno u Društvo

Slavna opereta Emmericha Kalmana - Grofica Marica, bit će premijeno izvedena na Velikoj sceni varaždinskog Hrvatskog narodnog kazališta u subotu, 23. rujna.

Ovu, najpopularniju Kalmanovu operetu, varaždinsko kazalište postavilo je u koprodukciji s s opernim kazalištem - Opera b.b.

Puno glazbe i kreacije

- "Grofica Marica" koju radimo s Operom bb. na Veliku scenu našeg kazališta donijet će puno glazbe i kreacije, zahvaljujući odličnoj sinergiji umjetnika, među kojima je većina iz Varaždina. Suradnju s opernom kućom Opera bb. dugo smo dogovarali, a ovu operetu, koju je Varaždin trajno prigrlio kao dio svog senzibiliteta i identiteta, postavili smo u najbolje vrijeme, kada obilježavamo 150 godina naše kazališne zgrade - istaknula je na konferenciji za novinare Senka Bulić, intendantica Hrvatskog narodnog kazališta u Varaždinu.

grofica_marica_najava1.jpg

Emmerich Kalman je ovu svoju slavnu operetu, u kojoj je s iznimnim uspjehom objedinio najbolje od bečke operetne tradicije i mađarskih vatrenih ritmova napisao 1924. godine.

grofica-marica.jpg

- Izvedba je klasično koncipirana, tako da će uz komorni orkestar nastupiti i zbor učenika Odjela za solo pjevanje varaždinske glazbene škole, ali i polaznice Udruge klasičnog baleta Vindija. Publiku u Varaždinu očekuje "Grofica Marica" u punom sjaju - poručio je njen redatelj i koreograf Dejan Jakovjević, kojemu je ovo prva suradnja s varaždinskim kazalištem.

Lidija Horvat Dunjko kao grofica

U naslovnoj ulozi grofice Marice nastupit će naša poznata sopranistica Lidija Horvat Dunjko.

- Cijelu sam karijeru čeznula da upravo u svom Varaždinu pjevam ovu ulogu. Želja mi se je napokon ispunila i ja sam presretna, iako je pjevati Maricu ujedno i velika odgovornost. Atmosfera je prekrasna i s pravom očekujem veliki uspjeh kod varaždinske publike - naglasila je Lidija Horvat Dunjko.

grofica_marica_najava_2.jpg

grofica_marica_opereta.jpg

Na konferenciji za novinare na kojoj je najavljena varaždinska premijera Grofice Marice uspjeh su najavili i Ronald Braus, koji će nastupiti u ulozi - baruna Kolomana Župana, te Irma Dragičević, koja će pjevati ulogu - Lize.

U opereti će nastupiti i Nenad Tudaković (knez Moresco), Siniša Galović (grof Tassilo), Dorijan Stipčić (Karl Stephan Liebenberg), Beti Lučić (kneginja Božena), Marinko Leš (Wurzinger), Zvonimir Ivanović (Čekko), Blanka Tkalčić (Manja) i Petar Mumlek (primaš Pišta), izvedbom će ravnati dirigent Igor Vlajnić.