Online panel o cijepljenju protiv Covida-19 za žene koje planiraju trudnoću, trudnice i dojilje Foto: ilustracija

Online panel o cijepljenju protiv Covida-19 za žene koje planiraju trudnoću, trudnice i dojilje

Varaždinske vijesti | 8.11.2021. u 14:30h | Objavljeno u Društvo

U utorak, 9. studenoga, od 10 do 12 sati, udruga Roda održat će online panel na temu cijepljenja protiv bolesti Covid-19 žena koje planiraju trudnoću i/ili prolaze MPO postupke, trudnica, babinjača i dojilja.

Panel će se prenositi uživo na Facebook stranici udruge Roda, a snimka će biti dostupna ubrzo nakon što događanje završi i na YouTube kanalu Udruge.

- Žene imaju puno pitanja oko cijepljenja protiv bolesti Covid-19, osobito slučaju kad planiraju trudnoću, trudne su ili doje. Iskustvo s terena pokazuje da od zdravstvenih djelatnika dobivaju vrlo različite informacije koje nisu nužno u skladu s trenutnim preporukama Svjetske zdravstvene organizacije pa ni Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo - kažu iz udruge.

- Cilj ovog panela je pružiti im informacije na razumljiv način, od domaćih stručnjaka, tako da mogu lakše donijeti odluku o cijepljenju ili necijepljenju, a stručnjake potaknuti da ženama pruže skrb u skladu s recentnim preporukama vezanima uz cijepljenje, kako bi se izbjeglo da žene koje se odluče cijepiti, budu odbijene na temelju pogrešnih informacija - poručuju iz Rode.

Na panelu će sudjelovati istaknuti stručnjaci i stručnjakinje koji se bave zdravljem žena i epidemiologijom u Hrvatskoj. Nakon kratkih uvodnih izlaganja, sudionici će odgovoriti na pitanja žena koja je Roda prikupljala od 4. do 7. studenog kroz anketu u kojoj je preko 170 žena postavilo svoja pitanja o cijepljenju protiv bolesti COVID-19.

Sudionici panela (abecednim redom):
Luiza Bouharaoua, trudnica koja će opisati svoje iskustvo cijepljenja
Renata Ivanović, glavna urednica Reci.hr, portala koji se bavi temama iz područja seksualnog i reproduktivnog zdravlja i prava
Bernard Kaić, liječnik specijalist epidemiologije, Hrvatski zavod za javno zdravstvo
Magdalena Kurbanović, profesorica primaljstva, Fakultet zdravstvenih studija Sveučilišta u Rijeci
Jelena Marušić, liječnica specijalistica ginekologije i porodništva, supspecijalistica humane reprodukcije, KBC Split
Ratko Matijević, liječnik specijalist ginekologije i porodništva, Procelnik zavoda za ginekologiju Klinike za ženske bolesti i porode KB Merkur
Jurjana Novoselac, liječnica specijalistica transfuzijske medicine i IBCLC savjetnica za dojenje,
Banka humanog mlijeka, KBC Zagreb,
Dinka Pavičić Baldani, liječnica specijalistica ginekologije i porodništva, supspecijalistica humane reprodukcije, KBC Zagreb i MEF Zagreb