Održana godišnja skupština Udruge privatnih šumovlasnika „Kesten” Lepoglava

Varaždinske vijesti | 27.3.2024. u 18:30h | Objavljeno u Društvo

Lepoglavska Udruga privatnih šumovlasnika „Kesten” najbolja je udruga u Hrvatskoj, njihov rad pohvalio i gradonačelnik Škvarić

Lepoglavska Udruga privatnih šumovlasnika „Kesten” održala je redovnu godišnju skupštinu kojoj je nazočilo više od stotinu članova Udruge te brojni gosti iz drugih udruga privatnih šumovlasnika.

Predsjednik Tomo Rešetar iscrpno je podnio izvještaj o radu Udruge u prošloj godini te financijski izvještaj, a osvrnuo se i na zdravstveno stanje šuma koje je ocijenio zadovoljavajućim.

– U šumama u državnom vlasništvu kojima gospodare šumarija Ivanec i Kaznionica u Lepoglavi otvorenost je, s obzirom na konfiguraciju terena, zadovoljavajuća, no u šumama u privatnom vlasništvu postojeći šumski putovi nisu adekvatno održavani tako da je u tim šumama za unapređenje gospodarenja potrebno kvalitetnije održavanje postojećih i gradnja novih šumskih prometnica – istaknuo je Rešetar.

Zahvalivši Gradu Lepoglavi na kontinuiranoj i odličnoj suradnji, Rešetar je spomenuo da su članovi Udruge prošle godine bili vrlo aktivni te, između ostalog, sudjelovali na okruglom stolu Očuvanje bioraznolikosti – novi izazovi pred gospodarenjem privatnim šumama u zaštićenim područjima te na obilježavanju 15 godina djelovanja krovne organizacije privatnih šumovlasnika – Hrvatskog saveza udruga privatnih šumovlasnika, a organizirali su i ekskurziju na tradicionalni 61. Mednarodni kmetijsko-živilski sejem AGRA 2023. u Gornjoj Radgoni.

Rad Udruge pohvalio je i predsjednik Saveza udruga privatnih šumovlasnika Hrvatske, Zdenko Bogović.

– Čestitam vam na dosadašnjem radu i želim posebno naglasiti da je lepoglavska Udruga „Kesten” ovog trenutka najbolja udruga u Hrvatskoj po broju članova i rezultatima koje postiže – rekao je Bogović.

Skupštini je nazočio i gradonačelnik Grada Lepoglave, Marijan Škvarić, jedan od osnivača Udruge, koji je tom prigodom posebno istaknuo da je Udruga osnovana 2005. godine, iste godine kada je postao gradonačelnik.

– U zajedničkoj suradnji postignuti su veliki rezultati, a posebno se ističe više od 30 kilometara uređenih šumskih prometnica u što je uloženo 810.000 eura iz sredstava naknada za općekorisne funkcije šuma. Vrijedi svakako spomenuti i kupnju i ulaganja u šumsku opremu, kao što su vitla, cjepači, malčer i freza, koji su nabavljeni zahvaljujući financiranjem Grada Lepoglave, a nemojmo zaboraviti ni ulaganja u edukaciju, što je također iznimno važno – rekao je gradonačelnik Škvarić.

Od ukupna površine grada Lepoglave iznosi 66,42 km2, šume zauzimaju 49,7 posto, a šumama najbogatije je područje središta grada – naselja Crkovec, Kameničko Podgorje i Žarovnica te južno područje, odnosno naselja Lepoglava i Očura.

Od ukupne površine šuma na privatno vlasništvo otpada 1858 ha, a ostale šumske površine su u vlasništvu Republike Hrvatske i njihova površina iznosi 1351 ha.