Održan znanstveno-stručni skup o varaždinskom kapucinu Boni Zvonimiru Šagiju Foto: Varaždinska biskupija

Održan znanstveno-stručni skup o varaždinskom kapucinu Boni Zvonimiru Šagiju

Varaždinske vijesti | 21.11.2021. u 10:30h | Objavljeno u Društvo

U organizaciji Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti - Zavoda za znanstveni rad u Varaždinu, Grada Varaždina, Gradskog muzeja Varaždin i Kapucinskog samostana, u Varaždinu je održan znanstveno-stručni skup "Varaždinski kapucin Bono Zvonimir Šagi (1932.-2020.)".

Skup je održan 16. studenoga, na prvu obljetnicu smrti fra Bone Zvonimira Šagija, a na otvaranju skupa okupljenima se obratio varaždinski biskup Bože Radoš rekavši kako je "pater Bono, svećenik, redovnik, bio je neumorni radnik na njivi Gospodnjoj. Dovoljno je baciti oko na sadržaj današnjeg simpozija da zaključimo kako je p. Bono sijao na mnogim poljima", piše Varaždinska biskupija.

Fra Bono Zvonimir Šagi bio je dobitnik nagrade Grada Varaždina za životno djelo 2018. godine. U svom govoru prilikom primanja nagrade, fra Bono je uputio svevremensku i univerzalnu poruku kazavši, između ostaloga, da je čovjek čovjeku dar. "To je ono što bih htio da mi jedni drugima u našem gradu pokažemo i razvijamo. Čovjek je dar drugima", riječi su fra Bone Zvonimira Šagija. A pozdravnim se govorom skupu obratio i gradonačelnik Neven Bosilj koji je najavio kako će fra Bono uskoro imati i svoju ulicu u gradu.

- Pater Bono Zvonimir Šagi bio je moralna vertikala ovog grada, osoba koju su cijenili svi naši građani te je primio i nagradu za životno djela Grada Varaždina. Mogu obećati da ćemo učiniti sve da uskoro dobije i ulicu u Varaždinu, što nedvojbeno zaslužuje - rekao je Bosilj.

Prema riječima Vladimira Huzjana, upravitelja Zavoda za znanstveni rad Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Varaždinu, ovim skupom željelo se o obljetnici smrti fra Bone Šagija progovoriti o njegovoj važnosti i značaju za grad Varaždin. Fra Bono je osim svoje svećeničke i redovničke službe bio društveno vrlo angažiran, govorio je o novoj evangelizaciji, o načinu približavanja Crkve čovjeku, a uz to je bio i plodan pisac i pjesnik.

- On je sigurno ostavio jedan važan trag u povijesti grada Varaždina i ovo je jedna prilika da mu se i na neki način zahvalimo - rekao je Huzjan.