Od Varteksovog naselja do Bronxa: Povijest kultnog kvarta u novoj knjizi Kvartologija Foto: Marin Čubrić

Od Varteksovog naselja do Bronxa: Povijest kultnog kvarta u novoj knjizi Kvartologija

Varaždinske vijesti | 22.10.2023. u 17:00h | Objavljeno u Društvo

U povodu jubilarnih 80 godina od izgradnje i nastanka Varteksovog naselja, današnjeg tzv. Bronxa, a uoči Dana grada Varaždina, u Gradskoj knjižnici i čitaonica "Metel Ožegović" Varaždin 5. prosinca u 18 sati bit će predstavljena knjiga "Urbane transformacije/Kvartologija/Varteksovo naselje/Bronx", autora Marina Čubrića.

Na 192 stranice i kroz 220 nikad viđenih i objavljavljenih fotografija, planova, karata, novinskih članaka, znanstvenih i stručnih zapisa, Kvartologija prikazuje nastanak, izgradnju i urbanu transformaciju jednog dijela grada Varaždina od samih početaka gradnje 1941. godine pa do danas.

- Ovo je knjiga o jednom kultnom varaždinskom kvartu kojeg su stvarale generacije i generacije kroz povijest i koji je bio prvi varaždinski kvart potpuno komunalno opremljen i planski izgrađen. Konceptualno se knjiga sastoji od "povezivanja" dvije varijante kvarta, starog i novog, u jednu cjelinu. Naime, staro Varteksovo naselje, kojim su dominirale sve iste dvostambene tipske kuće, tzv. dvodomnice, urbanistički i vizualno nema nikakve sličnosti sa današnjim izgledom kvarta i vizurama visokih deseterokatnica sa stotinama i stotinama stanova. Kvartologija prikazuje dva lica tj. dvije vizure istog kvarta koje se savršeno "naslanjaju" jedna na drugu i čine skladnu kvartovsku cjelinu jednog živopisnog i kultnog varaždinskog naselja kroz povijest - ističe autor knjige Marin Čubrić.

- Kroz urbanu transformaciju i rušenja starih kuća u Varteksovom naselju s kraja 70-ih godina, i kod prijelaza iz starog u novi vizualni identitet kvarta s višestambenim deseterokatnicama, osjećamo sinergiju, potrebu i želju za boljitkom kvalitete stanovanja, te nastavak razvitka kvarta na zdravim i postavljenim smjernicama prijašnjih generacija "starosjedilaca" - dodaje autor.

Knjigu će predstaviti autor i urednik Marin Čubrić, ravnatelj Državnog arhiva u Varaždinu, prof. Damir Hrelja, te Krunoslav Kruljac, varaždinski novinar i pisac.

kvartologija_najava_18102023.jpg

Knjiga Kvartologija moći će se kupiti na predstavljanju po promotivnoj cijeni od 15 Eura. Ulaz je besplatan.