OD SPLITA DO VILNIUSA Učenicima Gospodarske škole pregršt medalja na regionalnim i međunarodnim natjecanjima Foto: Gospodarska škola Varaždin

OD SPLITA DO VILNIUSA Učenicima Gospodarske škole pregršt medalja na regionalnim i međunarodnim natjecanjima

VV | 28.11.2023. u 17:58h | Objavljeno u Društvo

Učenici Gospodarske škole Varaždin tijekom studenog sudjelovali na nekoliko velikih natjecanja iz područja turizma i ugostiteljstva i osvojili pregršt medalja.

- Uspjeh koji posebno treba istaknuti osvajanje je brončane medalje Davida Gečeka (mentorica Nevenka Bosilj) na europskom natjecanju AEHT-a 2023. u Vilniusu (Litva). Timsko je to natjecanje koje okuplja europske ugostiteljske i turističke škole, a svake godine na njemu sudjeluje više od 800 učenika iz dvadesetak europskih država. David je svoju medalju s partnerom iz Nizozemske i partnericom iz Litve osvojio u disciplini Decathlon Cooking Competition (kuharstvo) - ističu u Gospodarskoj školi Varaždin.

U sklopu 4. Internacionalnog kongresa gastronomije tjesteničarstva i izvornih tjestenina Conpasta, uz pokroviteljstvo Varaždinske županije i zemlje partnera Italiju, učenice Gospodarske škole Varaždin osvojile su prvo i treće mjesto. Tema natjecanja bile su tjestenina i pastrva pri čemu se najboljom pokazala Martina Vincek (mentor Ivan Tomas), dok je treće mjesto zauzela Karin Cingesar (mentorica Mirjana Habek).

Na 9. izdanju Međunarodnog natjecanja konobara, barmena, barista i restorana "Grand Gourmet 2023."održanog u Splitu i Podstrani, učenik smjera konobar, David Pačalat i učenik smjera kuhar, Emanuel Klopotan osvojili su broncu u disciplini Chefs Table Competition. Mentori učenicima bili su Nenad Bosak i Ivan Tomas. Manifestaciju organizira udruga "Šefovi kuhinja mediteranskih i europskih regija (ŠKMER)", a prilika je to da se konobari, baristi, barmeni, turističko ugostiteljske škole i najbolji timovi hotela i restorana okušaju u natjecateljskim vještinama po individualnim i timskim kategorijama.

- S Kamelija kupa održanog u Osijeku učenica Vita Novak (mentor Alen Igrec) donijela je brončanu medalju iz discipline Barista – priprema toplog napitka na bazi kave. Natjecanje je to koje organizira Hrvatski kulinarski savez – nacionalno udruženje kuhara i slastičara, a okuplja profesionalne kuhare, slastičare i konobare škola koje nude kuharska i ugostiteljska zanimanja - ponosni su u Gospodarskoj školi Varaždin na svoje učenike.

No ni to nije posljednje natjecanje s kojeg su se njihovi učenici vratili s medaljama.

- U sklopu manifestacije Dani turizma i ugostiteljstva u Zagorju (projekt ReCeZa – Regionalni centar Zabok, kojem je partner i naša škola) održano je regionalno natjecanje iz turizma, kuharstva, slastičarstva i posluživanja. Naši učenici i njihovi mentori postigli su zavidan uspjeh te u gotovo svim disciplinama osvojili. Tako je prvo mjesto u prigotavljanju glavnog jela osvojio Jurica Težak i Matej Kefelja (mentorica Nevenka Bosilj), u tradicijskim slasticama najbolja je bila Klementina Denžić (mentorica Nevenka Bosilj), a u kratkoj barskoj mješavini Ana-Maria Bosilj (mentorica Jelena Erent). U Turističkom kvizu drugo mjesto osvojili su Lana Sokser i Nikolina Cmrečak (mentorica Željka Bačan).

Nastavnici mentori u sklopu svih natjecanja i manifestacija prisustvovali su predavanjima, edukacijama i treninzima s domaćim i inozemnim stručnjacima iz HoReCa sektora te vodećim chefovima i predavačima ugostiteljskih zanimanja iz svijeta.

Galerija slika