Obrtnička komora nagradila čazmansku optičarku Ivanu Piršljin nagradom Zlatne ruke

vr/043 | 30.11.2022. u 17:15h | Objavljeno u Društvo
Ljekarne VŽŽ

Obrtnička komore Bjelovarsko–bilogorske županije tradicionalno je dodjelila svoja priznanja u ovoj godini. Među nagrađenima je i dugogodišnja čazmanska obrtnica Ivana Piršljin koja je dobitnica nagrade Zlatne ruke s pisanim priznanjem. Ivani je ovo drugo priznanje Obrtničke komore, dobitnica je i Povelje HOK-a za izniman doprinos u razvoju obrtništva.

- Petnaest godina radim kao obrtnik i drago mi je što sam dobila ovo priznanje, ali s druge strane nije mi drago i osjećam i malu nepravdu prema nekim mojim kolegama. Naime, ima obrtnika u Čazmi koji rade dvadeset i više godina i još nikad nisu dobili nikakvo priznanje Obrtničke komore, žao mi je što to nije nitko primjetio iz našeg Udruženja obrtnika i predložio nekog od njih. Drago mi je da netko vidi da ja radim, ali nije mi drago da su neki moje kolege obrtnici, s dužim stažem od mene, godinama neprimjetni onima koji predlažu kada su u pitanju ovakva priznanja, kazala je Ivana Piršljin.

Ivana dolazi iz obrtničke obitelji. Nakon završene Osnovne škole u Čazmi upisala je Tehničku školu Ruđer Bošković u Zagrebu, smjer Očni optičar, a završetkom škole stekla je zvanje Tehničar za očnu optiku.  Nakon položenog majstorskog ispita  otvorila je svoj obrt, „Optiku Lucija“. Na pitanje kako je danas biti obrtnik Ivana  je odgovorila, teško.

- Ne smijem biti bolesna jer moram zatvoriti obrt, ne smijem ostati s bolesnim djetetom doma jer isto moram zatvoriti obrt. Nameta imamo milijun i jedan, sve se to poplaća kad sve to dobro ide ali kada zapne nastanu problemi. Uvijek moram biti nasmijana i vedra bez obzira kakvi te problemi muče. Puno puta bi obrt i zatvorila i otišla negdje, ali si to ne mogu priuštiti. Ja kao obrtnica godišnji odmor imam tri dana godišnje. Ubijaju nas i online prodaje gdje su neke stvari i duplo jeftinije. Ta roba nije iste kvalitete kao kod mene niti od istih dobavljača, onda ljudi misle da ja zarađujem velike novce. Ali dobro, navikla sam ja raditi – kaže  Ivana i otkriva kako joj veliki broj mušterija dolazi i iz Bjelovara, Rovišća, Garešnice, Zagreba, Križa, Dubrave, Vrbovca, Zeline…Tijekom godina svog rada opremila je radionicu za izradu naočala vrhunskom opremom, te time omogućila brzu izradu naočala - od kontrole do naočala u istom danu . Obavlja kompjuterske kontrole vida refraktokeratometrom i LCD optotipama, a u ponudi ima i velik izbor dioptrijskih i sunčanih naočala renomiranih proizvođača te leće i svu potrebnu opremu za održavanje istih. Ivana ima kćer Luciju po kojoj je optika i dobila ime, ali iako je Lucija od malih nogu uz mamu u tom poslu, izabrala je drugi životni poziv.

- Iskreno joj i ne želim to, moja kćer ide za farmaceutskog tehničara, sada je četvrti razred. Suprug je imao želje da Lucija ide u optičarsku školu, ja sam bila protiv. Vodili smo je u školu nekoliko puta da to sve vidi, ali nije se u tom pozivu pronašla i odlučila je izabrati nešto drugo.