Obilježen Tjedan borbe protiv tuberkuloze

| 15.9.2023. u 16:57h | Objavljeno u Društvo

U organizaciji Opće bolnice Varaždin i Službe za plućne bolesti i TBC Klenovnik, u petak je na Franjevačkom trgu obilježen Tjedna borbe protiv tuberkuloze. U sklopu akcije, liječnici i medicinske sestre odgovarali su na pitanja zainteresiranih građana te dijelili promotivne materijale.

Kakao je navela Martina Hajduk Ribić, pulmolog iz Službe za plućne bolesti i TBC Klenovnik, cilj ove akcije, koja se inače provodi svake godine u ovo doba, jest podići svijest o važnosti prevencije i ranog otkrivanja tuberkuloze, kako bi svi zajedno smanjili incidenciju ove bolesti.

- Tuberkuloza nije izumrla, već da se samo malo pritajila. Naša prevencija na razini države je relativno dobra, incidencija tuberkuloze se već godinama smanjuje, od 90-ih kad je bilo oko 3000 novooboljelih u državi, do prije 2-3 godine kad se smanjilo na 300, odnosno 200, a pretprošle godine je bilo oko 160 novootkrivenih slučajeva. Već sad imamo podatke da je ove godine, prema broju liječenja pacijenata u našoj ustanovi, vidljiv porast, a čujemo se i s našim kolegama pulmolozima iz drugih ustanova i u porastu je sigurno. Korona je ostavila trag, ljudi nisu dolazili na pretrage, dostupnost zdravstvene zaštite bila je slabija i to se sada vidi – kazala je Hajduk Ribić.

Istaknula je da su velika većina pacijenata u TBC Klenovnik pušači.

- Treba obratiti pažnju na simptome, ne treba prepisivati kašalj samo popušenoj cigareti, nego reagirati na vrijeme i javiti se svojem liječniku opće prakse da vas pošalje dalje na obradu – rekla je Hajduk Ribić.

Akciju je podržao i župan Anđelko Stričak koji je naglasio kako se Tjedan borbe protiv tuberkuloze već tradicionalno obilježava u Varaždinskoj županiji.

- Neki smatraju da je to izumrla bolest. Nažalost, ona još uvijek postoji i najčešće se javlja kod starijih osoba. Ovakvim obilježavanjima se želi informirati naše građane o bolesti, njezinoj prevenciji, ranom otkrivanju i liječenju ali i uklanjanju stigme s oboljelih od tuberkuloze - kazao je župan ističući kako je pojava epidemija covida, nažalost, promijenila tijek borbe protiv bolesti.

- Dugi niz godina broj oboljelih i smrtnih slučajeva je padao, međutim, stigla nam je korona. U 2020. i 2021. godini, prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, smrtni slučajevi vezani uz tuberkulozu porasli su za čak 14 posto. I to sve zbog korone. Zbog toga moramo biti oprezni jer tuberkuloza se može dogoditi svima nama, u bilo kojoj dobi. One lekcije koje smo naučili za vrijeme korone moramo primijeniti i na tuberkulozu - zaključio je Stričak.

Ravnatelj Opće bolnice Varaždin, Damir Poljak, podsjetio je na kontinuitet u obilježavanju Tjedna borbe protiv tuberkuloze provodeći razne radionice i predavanja te ovakva akcije.

- Danas smo na Franjevačkom trgu kako bi prenijeli našim građanima sve relevantne informacije o tuberkulozi. Ona se širi kašljanjem kihanjem, govorom i jedna osoba može zaraziti 10 do 15 osoba. Tuberkuloza je još uvijek aktivna bolest, nije bolest prošlosti. Dapače, broj oboljelih ali i broj smrtnih slučajeva porastao je, što je naglasio i župan, dolaskom koronavirusa - rekao je Poljak.

- Kao što znate, naša Služba za plućne bolesti i TBC Klenovnik je referentni centar za multirezistentnu tuberkulozu za cijelu Hrvatsku. Na liječenje u Klenovnik dolaze pacijenti iz cijele Hrvatske koji se tamo, u većini slučajeva, uspješno liječe. Iako na Zapadu tuberkuloza nije više toliko rasprostranjena, ona je u zemljama Trećeg svijeta i danas itekako aktivna - završio je ravnatelj Poljak ukazujući na važnost cijepljenja u borbi protiv tuberkuloze.

Vrijedi istaknuti kako su u obilježavanju Tjedna borbe protiv tuberkuloze sudjelovali i učenici varaždinske Medicinske škole koji su građanima dijelili promotivne materijale, a pridružila se i profesorica Marijana Neuberg uz Odjela za sestrinstvo Sveučilišta Sjever.

Galerija slika