Dugo, toplo ljeto podarilo je bogatstvo jesenskih plodova koji su već postali dio šarene ponude na štandovima Varaždinskog placa, a sezona je obilovala svježim voćem i povrćem, savršenim za konzerviranje i pripremu zimnice. Slijedom toga ove je subote na Varaždinskom placu održan tradicionalni Dan zimnice na kojem su posjetitelji, pod vodstvom Marije Gregurić (MC Zalogaji), s velikim zanimanjem učili pripremati džem od šljiva s kardamomom i vanilijom, kao i brzo kiseljenje kupusa i luka. To nisu bile samo radionice, već i prilika za druženje, razmjenu iskustava i uživanje u domaćim okusima. Slatki štandovi, nagradne igre i bogata ponuda zimnice još su jednom dokazali kako tržnica okuplja zajednicu i nudi mnogo više od svježe hrane.
Direktorica Gradske tržnice Željka Vincek Strugar istaknula je da je upravo sada vrhunac sezone i najbolje vrijeme za kupnju namirnica za zimnicu.
- Ovom manifestacijom željeli smo posjetiteljima placa dati ideju što i kako pripremati. Gospođa Marija je danas na placu pripremala pekmez od šljiva, a najsretniji su staklenku ponijeli kući. Ovo je jednostavan, ali poseban recept. a veseli nas odličan odaziv i interes posjetitelja za zimnicu, rekla je Vincek Strugar.
Gradonačelnik Neven Bosilj također je, kao i svake subote, obavio nabavku špeceraja na varaždinskom placu i s osmijehom se pridružio manifestaciji.
- Varaždinska tržnica nije samo mjesto za kupnju, već i prostor gdje se susreću prijatelji, poznanici i obitelji. Ovdje se osjeti puls grada, energija ljudi i miris domaćih proizvoda. Subotom je ovdje uvijek posebno, tržnica je živa, vesela i puna dobrih ljudi. Posebno me raduje što Varaždinci gotovo svake subote mogu uživati u nekom zanimljivom događanju na placu, rekao je Bosilj koji je razmijenio iskustva s prodavačima, kupio sve potrebne sastojke za izradu domaćeg ajvara i dodao: "Ovo su trenuci kada se podsjetimo koliko je važno podržavati naše lokalne proizvođače i čuvati tradiciju. Zimnica nije samo hrana, to su uspomene, mirisi i okusi djetinjstva, a nema boljeg mjesta za nabaviti sve što treba nego na našem varaždinskome placu."
Današnje događanje dodatno su obogatila dva kulturno-umjetnička društva, HKD Napredak i HKD Lipta Liptal.
Danom zimnice je započela sezona manifestacija na tržnici te slijede Dani Varaždinskog placa, događanje koje će objediniti dobru hranu i ugodno društvo. Pripremljen je bogat dvodnevni program, a proslava će započeti u petak, 13. rujna, od 18 sati na TANC PLACU, gdje se građani mogu opustiti s obitelji i prijateljima te uživati u vrhunskoj klopi varaždinskih chefova uz plesne hitove DJ-a Vedrana Vujeca. Subota, 14. rujna, rezervirana je za ljubitelje kotlovine na Kotlovina Festu. Posjetitelji će moći kušati kotlovinu uz donaciju na štandu Društva osoba s invaliditetom grada Varaždina, a sav prikupljeni iznos bit će usmjeren za nabavku novog kombi vozila za osobe s invaliditetom. Za dobar glazbeni ugođaj pobrinut će se TS Mamurluk i CTK Varaždin, koji će posjetitelje zabavljati tijekom cijelog prijepodneva.
Organizatori napominju da će se u slučaju lošeg vremena PLAC TANC i KOTLOVINA FEST odgoditi na sljedeći vikend, 20. i 21. rujna 2024.
Iz Gradske tržnice podsjećaju građane da i dalje posjećuju Varaždinski plac, posebno u ovim jesenskim danima kada je veoma bogata ponuda svježih i domaćih proizvoda.