U povodu Dana planeta Zemlje predavanje o vodozemcima i gmazovima

S.K. | 24.4.2017. u 10:44h | Objavljeno u Društvo

Varaždinska županija se odlikuje velikom biološkom i i krajobraznom raznolikošču.

U tu svrhu obilježit će se Dan planeta Zemlje, 26. travnja u 11 sati, u Skupštinskoj dvorani Županijske palače. U okviru događanja održat će predavanje na temu raznolikosti i ugroženosti vodozemaca i gmazova. Prigodnim predavanjem se želi skrenuti pažnja javnosti na potrebu očuvanja dviju skupina životinja o kojima mnogi imaju negativan stav, iako se radi o izuzetno važnim i korisnim članovima ekosustava.

Istovremeno će se predstaviti i publikacija pod nazivom „Vodozemci i gmazovi u Varaždinskoj županiji“, koju je JU za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Varaždinske županije tiskala kao rezultat istraživanja provedenih u sklopu projekta „Inventarizacija herpetofaune u Varaždinskoj županiji. Svrha tog projekta bila je prikupiti podatke o rasprostranjenosti, brojnosti i ugroženosti vodozemaca i gmazova u Varaždinskoj županiji, s posebnim naglaskom na distribuciju i ugroženost zmija otrovnica.

Vodozemci i gmazovi su dvije skupine kralješnjaka koje su izuzetno važne za održavanje ravnoteže u ekosustavu, obzirom da predstavljaju ključan dio hranidbenih mreža. Hrane se raznovrsnim plijenom od različitih vrsta kukaca do malih sisavaca (posebno zmije), stoga su vrlo korisni u blizini ljudskih naselja. Zbog svoje osjetljive kože vodozemci su važni bioindikatori, odnosno životinjske vrste koje ukazuju na negativne promjene u okolišu. Iz otrova koje luče pojedine vrste gmazova i vodozemaca proizvodi se čitav niz lijekova, ali i zmijski protuotrov.

Unatoč koristi, zbog straha i predrasuda, vodozemci i gmazovi često stradavaju od strane ljudi. Navedene činjenice upućuju na važnost njihove zaštite, ali i edukacije lokalnog stanovništva s ciljem podizanja ekološke svijesti kao i usmjeravanja točnih informacija kako bi se suzbile predrasude.

Galerija slika
Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci