NOĆ MUZEJA Izložbe, filmovi, virtualni razgledi i online predavanja diljem županije Foto: Ilustracija/Arhiva VV

NOĆ MUZEJA Izložbe, filmovi, virtualni razgledi i online predavanja diljem županije

Julijana Marčec | 28.1.2021. u 16:29h | Objavljeno u Društvo

U organizaciji Hrvatskog muzejskog društva ovoga petka, 29. siječnja, bit će održana 16. Noć muzeja. Jedna od najposjećenijih kulturnih manifestacija u Hrvatskoj ove će godine prvi put biti održana u virtualnom okruženju.

Iz Varaždinske županije u njoj će sudjelovati brojne ustanove, a tek će neke uz digitalni svojoj publici omogućiti i klasični razgled postava. Jedna od njih je ludbreški Centar za kulturu i informiranje "Dragutin Novak", koji će prirediti izložbu "Bjelobrdska kultura. Arheološko otkriće u Ludbregu". Riječ je o izložbi arheoloških nalaza koje je provedeno kod cinktora Župne crkve Presvetoga Trojstva i fotografija nastalih tijekom istraživanja. Iako neće biti službenog otvorenja, izložba će za razgled u dvorcu Batthyany biti dostupna od 18 do 21 sat. Uz to, na mrežnoj stranici Centra bit će dostupna i poveznica koja će posjetitelje povesti u virtualni razgled ove zanimljive izložbe.

I to je Lepoglava

U virtualnu šetnju stalnim muzejskim postavom u Noći muzeja posjetitelje poziva i Dvor Trakošćan, koji je pripremio i dva kratka filma - Trakošćan - četiri godišnja doba i Trakošćan Castle - Dreams and Memories. Poveznice su dostupne na mrežnoj stranici i YouTube kanalu dvorca Trakošćan.

Zanimljiv virtualni program pripremili su i u Lepoglavi, gdje će se Turističko-kulturno informativni centar u ovu kulturnu manifestaciju uključiti treći put. Kako su najavili, digitalni program bit će organiziran od 18 do 1 sat iza ponoći, a putem poveznice na mrežnoj i FB stranici TKIC-a bit će dostupna virtualna prezentacija fotografija, plakata i pozivnica za događanja u posljednjih desetak godina, izložba fotografija "I to je Lepoglava" te virtualna šetnja kroz 24. međunarodni festival čipke.

Odgoj i obrazovanje u Grčkoj i Rimu

Muzej planinarstva u Ivancu digitalni program ovogodišnje Noći muzeja posvetio je ivanečkoj spisateljici, poduzetnici i planinarki Pavici Hrazdiri. Kako su najavili, program će biti prezentiran u prigodnom videozapisu, u kojem će sudjelovati učenice OŠ "Ivana Kukuljevića Sakcinskog" i članice Čitateljskog kluba „Pavica“ iz Ivanca. Autorica programa je povjesničarka i kustosica Ana Škriljevečki, a snimanje, obradu i montažu videa realizirao je ivanečki fotograf Zoran Stanko. Svi zainteresirani za ovo događanje poveznicu će u Noći muzeja moći pronaći na FB stranici i Youtube kanalu Muzeja planinarstva.
U Noći muzeja još će jednom sudjelovati i Zavičajni muzej Varaždinske Toplice, a ovoga je puta, ravnateljica Muzeja Spomenka Vlahović, u suradnji s profesorom Prve varaždinske gimnazije Rajkom Guščićem, pripremila online predavanje "Odgoj i obrazovanje u Grčkoj i Rimu".

- Predavanje će biti dostupno u pdf formatu na mrežnoj stranici Muzeja, pa će posjetitelji moći sami pogledati prezentaciju i saznati puno zanimljivosti o obrazovanju djece u doba antike, a ujedno i usporediti obrazovanje djece nekad i sad - istaknuli su autori programa.

Varaždinski vatrogasci su program u Noći muzeja također prilagodili aktualnim epidemiološkim mjerama, pa će svi zainteresirani moći na mrežnoj i FB stranici Muzeja hrvatskog vatrogastva razgledati izložbu fotografija stalnog postava Muzeja i tematsku izložbu „Minuta nakon potresa“ na kojoj su fotografije nastale prošle godine nakon potresa u Zagrebu i Sisačko-moslavačkoj županiji.

Raznovrstan program uz Noć muzeja pripremio je i Gradski muzej Varaždin, u kojem digitalna Noć muzeja počite u 18 sati.

- Sve je spremno za Noć muzeja: od Erike i kukaca do svijetiljka, lustera i donjeg rublja!

Označeno u