KAMO ZA NOĆ MUZEJA? Izložbe, predavanja i delicije od Ivanca, Trakošćana, Ludbrega, Donje Voće do Varaždina Foto: Ilustracija/Arhiva VV

KAMO ZA NOĆ MUZEJA? Izložbe, predavanja i delicije od Ivanca, Trakošćana, Ludbrega, Donje Voće do Varaždina

Julijana Marčec/VV | 25.1.2024. u 20:00h | Objavljeno u Društvo

I ove godine u Noći muzeja, koja će u koordinaciji Hrvatskog muzejskog društva biti održana sutra, u petak, 26. siječnja sudjelovat će brojne muzejske i kulturne ustanove.

Zanimljiv program pripremili su u Gradskom muzeju Varaždin, pa će u petak, od 18 do 23 sata, za razgled biti otvoreni stalni postav Kulturno-povijesnog odjela u Starom gradu, izložba BITNO - stara računala i računalna oprema u palači Sermage te Svijet kukaca i izložba "Bistra kaplja vrednija od zlata“ u palači Herzer.

trakoscan_noc_muzeja_4-1.jpg

U Noć muzeja uključila se i Virtualna zagorska hiža - muzej (Donja Voća 23 b, župna crkva sv. Martina biskupa), gdje će se s početkom u 17 sati moći razgledati postav virtualne zagorske hižice u Gornjoj Voći u kojoj će se, uz pomoć suvremene tehnologije (hologramske projekcije, VR naočala) prikazati svakodnevni život stanovnika Voće u nekim prošlim vremenima. U sklopu virtualne hižice, u organizaciji članova KUD-a Voća uprizorit će se stari običaji, održat dječje radionice starih voćanskih igrica, čitati narodne priče voćanskog kraja te predstaviti izložba novijeg stvaralaštva (Vinko Gregurec, Robert Garafolić) u vremenu od 18 do 20 sati. Uz mogućnost razgleda virtualne zagorske hižice, od 17 do 18 sati moći će se razgledati župna crkva sv. Martina biskupa u Donjoj Voći te saznati više o umjetničkom sadržaju i povijesti crkve uz predavanje dr. sc. Vlaste Zajec s Instituta za povijest umjetnosti.

U 19. Noć muzeja, koja će biti održana na temu Muzeji i nova publika, uključila se i Turistička zajednica grada Lepoglave, pa će u Domu kulture Lepoglavčani moći pogledati nekoliko atraktivnih izložbi posvećenih lepoglavskoj čipki čije niti će se ispreplitati kroz haljine i umjetničke instalacije. Uz to, bit će izložen i šator autorice Akiko Sato, a posjetitelji će se u njemu moći i fotografirati.

U dvoru Trakošćan posjetitelji će moći uživati u koncertu studenata trube i sopranistice Emili Špac, a u 18 sati bit će otvorena izložba slika Viktora Šipeka. Najavljen je i audiovizualni performans "Suđenice” u izvedbi “Vuka” i “Ptice”, odnosno Domagoja Vukovića i Ane Salopek, a tradicionalno će Rotary Club Trakošćan prirediti humanitarnu akciju "Zalogaj nade”.

Noć otvorenih vrata, ovoga će petka organizirati Muzej grada Ludbrega i Centar za kulturu i informiranje "Dragutin Novak”, pa će od 18 do 21 sat posjetitelji moći razgledati Arheološki park Iovia i okušati se u rimskim društvenim igrama na ploči.

NM_toplice1.jpg

Zavičajni muzej Varaždinske Toplice u ovogodišnjoj Noći muzeja priređuje program u sklopu kojeg će posjetitelji pod stručnim vodstvom ravnateljice Spomenke Vlahović moći doznati nešto više o kulturnopovijesnoj baštinskoj cjelini - sedrenoj stijeni s kapelicom sv. Duha koja je zaštićeno kulturno dobro. Program počinje u 19 sati.

Poseban program u ovogodišnjoj Noći muzeja bit će organiziran i u Muzeju hrvatskog vatrogastva u Varaždinu, pa će povodom 10. obljetnice otvaranja novog postava koju obilježavaju ove godine, posjetiteljima kroz izložbu pokazati najvažnija događanja u proteklih deset godina, a dodijelit će i nagrade organizacijama i osobama koje su pridonijele razvoju Muzeja. Vatrogasci u Trenkovoj s programom počinju u 17 sati.

ivanec.jpg

Zanimljiv program uz Noć muzeja održat će se i u Muzeju planinarstva Ivanec. Program počinje u 19 sati, a posjetitelje očekuje poseban multimedijski događaj, kakav Ivanec dosad još nije imao prilike vidjeti. Riječ je o multimedijskoj izložbi fotografija "Letters“ (u prijevodu: slova, pisma, vizualne razglednice) Roberta Gečeka, izvanrednog profesora umjetnosti i pročelnika Multimedije na Sveučilištu Sjever u Varaždinu, kojima na poseban način spaja umjetnost i tehnologiju, odnosno grafički dizajn i fotografiju. Izložba će biti praćena posebnim prezentacijama. U skladu s temom izložbe, u program Noći muzeja uključit će se i učenici zabavnom igrom "Potraga za slovima". U Noći muzeja moći će se razgledati i izložba skulptura Darija Horbeca iz Ivanca i Željka Ilića iz Klanjca, koje ove jedinstveni umjetnici izrađuju motornom pilom, a Noći muzeja pridružit će se i ivanečki fotograf Zoran Stanko te članovi HPD Ivančica, koji će i ovog puta zapaliti logorsku vatru i peći - jeger! Za delicije će se pobrinuti članovi Društva prijatelja narodnih običaja Maska Ivanec, koji pripremaju kolače, štruklje, čvarke, kosanu mast i domaći kruh uz kuhano vino i čaj. Memorijalni centar Domovinskog rata Ivanec pridružuje se Noći muzeja prezentacijom memorijalnog postava, a program počinje u 19 sati.

Svi su programi i u ovogodišnjoj, 19. Noći muzeja otvoreni i besplatni za posjetitelje.

 

 

Označeno u