Najavljen program 17. Obrtničkog uličnog sajma na kojem se očekuje više od 40 izlagača

VV | 12.4.2024. u 13:35h | Objavljeno u Društvo

U Gradskoj vijećnici danas je predstavljen program 17. Obrtničkog uličnog sajma, na kojem se očekuje više od 40 izlagača, a održat će se u subotu, 20. travnja. Program su najavili varaždinski gradonačelnik Neven Bosilj, predsjednik Udruženja hrvatskih obrtnika Varaždin Vladimir Bais i varaždinska obrtnica Ksenija Plavec Fiket.

Ovogodišnji Obrtnički sajam bit će održan u sklopu obilježavanja 120. obljetnice organiziranog obrtništva u Varaždinu, u subotu 20. travnja, od 8 do 13 sati, i to na Trgu kralja Tomislava, Franjevačkom trgu i u Pavlinskoj ulici.

Varaždinski obrtnici će na štandovima prezentirati i prodavati rad svojih vrijednih ruku - suvenire, ručno rađeni nakit, proizvode od ručno tkanog platna, licitarske proizvode, igračke izrađene od pamučnog konca, mirisne svijeće, domaće čajeve i sokove, kaktuse i sukulente, ekološku kozmetiku, proizvode od drva, ručno pletene torbe, proizvode od buče, kovane proizvode i mnoštvo drugih proizvoda koje će ponuditi po popularnim cijenama.

Gradonačelnik Bosilj posebno je istaknuo značaj varaždinskih obrtnika za gospodarstvo Varaždina te dugu i bogatu tradiciju obrtništva u gradu Varaždinu.

- Upravo na obrtništvu je Varaždin izrastao, stoga me veseli da su obrtnici i danas najvitalniji dio našeg gospodarstva. Obrtnici zaslužuju podršku Grada, zato je Grad Varaždin i pokrovitelj ove priredbe. Pozivam Varaždinke i Varaždince da posjete obrtnički sajam, da kupnjom njihovih proizvoda podrže naše obrtnike, ali i da uživaju u bogatom programu - poručio je gradonačelnik.

I ovogodišnji Obrtnički ulični sajam bit će sadržajno bogat - od izložbeno prodajnog dijela do predstavljanja tradicijskih zanata. 

- Udruženje hrvatskih obrtnika Varaždin i ovom javnom akcijom u samom središtu Varaždina želi predstaviti naše članove i rad njihovih vrijednih ruku. Naš grad ima dugu i bogatu obrtničku tradiciju, pa će i ovaj, već 17. Obrtnički ulični sajam, biti atraktivna priredba na kojoj će posjetitelji u subotu prijepodne moći vidjeti raznovrsnu ponudu naših obrtnika i po popularnim cijenama kupiti njihove proizvode. Sajam će ujedno biti prigoda da istaknemo važnost obrtništva u našem gradu i raznovrsnost obrtničke proizvodnje, ali i da obilježimo vrijednu obljetnicu varaždinskih obrtnika - 120 godina organiziranog obrtništva u Varaždinu - istaknuo je Vladimir Bais.

- Raznovrsna ponuda dokazuje snagu i zajedništvo naših obrtnika. Vjerujem da će izloženi proizvodi biti zanimljivi posjetiteljima te da će, kao i ranijih godina, uživati u bogatim sadržajima obrtničkog sajma u Varaždinu, na kojem će posjetitelji imati priliku vidjeti i oldtimer automobile - naglasila je Ksenija Plavec Fiket.

Program ovogodišnjeg Obrtničkog sajma obogatit će i Tamburaški sastav Taliri, folkloraši Centra tradicijske kulture Varaždin, članovi Potkalničkih plemenitaša, koji čuvaju bogatu kulturno - povijesnu baštinu potkalničkog plemstva, te članovi Varaždinske građanske garde, koji će upriličiti svečani defile gradskim ulicama.

Točno u podne dugogodišnji predsjednik Udruženja hrvatskih obrtnika Boris Kos, koji sada obnaša dužnost dopredsjednika UHOV-a, pucat će iz purgarskog topa ispred varaždinskog Starog grada.

Program obilježavanja 120. obljetnice organiziranog obrtništva u Varaždinu bit će nastavljen 23. travnja, kada će biti održana i svečana sjednica na kojoj će Udruženje hrvatskih obrtnika Varaždin dodijeliti i priznanja obrtnicima za 20, 30, 35, 40 i 45 godina obrtničkog staža.