Nagradu za mlade umjetnike "Ivan Kožrić“dobila i naša Vida Meić Foto: Ilustracija

Nagradu za mlade umjetnike "Ivan Kožrić“dobila i naša Vida Meić

Igor Čolaković | 23.12.2023. u 18:00h | Objavljeno u Društvo

Vidi Meić, varaždinskoj likovnoj umjetnici sa zagrebačkom adresom, dodijeljena je druga nagrada na ovogodišnjem natječaju za mlade umjetnike "Ivan Kožarić“.

Ovu prestižnu nagradu dodijeljuje zagrebački Muzej suvremene umjetnosti umjetnicima mlađim od 35 godina, kao hommage Ivanu Kožariću, iznimnom umjetniku koji je osvajanjem vlastitih kreativnih sloboda otvarao i nove putove mnogim generacijama hrvatskih umjetnika.

Na natječaj se je ove godine prijavilo pedeset umjetnika, a žiri je prvu nagradu dodijelio Mariji Josipović, druga nagrada je pripala Vidi Meić, a treća Aniti Miloš Tomaić.

Akademskoj grafičarki Vidi Meić, asistentici na Akademiji likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu, ovogodišnja nagrada Muzeja suvremene umjetnosti dodijeljena je za prostornu instalaciju - Sedimenti, koja se sastoji od pedeset grafika, sedam objekata i knjige umjetnika, kojima umjetnica promišlja topos prolaznosti vremena.

-Fizičko bilježenje protočnosti vremena predstavljeno je kroz procese taloženja. Grafike su nastajale doslovnim otiskivanjem taložina zatečenih na poleđinama grafičkih matrica tehnikom dubokog tiska, a od otpadnih papira koji su se taložili u procesima nastajanja grafika, zbijajući ih i na taj način sumirajući određeno trajanje, oblikovala je fizičke objekte - istaknuto je u obrazloženju ove nagrade.

Pobjednički radovi bit će otkupljeni za fundus Muzeja suvremene umjetnosti.