Nagrada Kamov Tomislavu Ribiću za zbirku poezije "Dve rali zmeržnjenoga jognja" Foto: Hrvatsko društva pisaca

Nagrada Kamov Tomislavu Ribiću za zbirku poezije "Dve rali zmeržnjenoga jognja"

vv | 19.11.2022. u 15:12h | Objavljeno u Društvo

Dobitnik Nagrade Kamov Hrvatskog društva pisaca (HDP) za najbolju knjigu 2022. godine je Tomislav Ribić za zbirku poezije "Dve rali zmeržnjenoga jognja", koju je objavila naklada Tonimir iz Varaždinskih Toplica.

Svečana dodjela odvila se na Kamovljev rođendan, u četvrtak 17. studenog u Hrvatskom društvu pisaca u Zagrebu. Nagrada, koja uključuje brončanu statuu "Kamov ključ" akademskog umjetnika Davora Krelje i ček od 10.000 kuna, uručili su članovi žirija Nikola Petković i Velid Đekić.

aka.jpg

Zbirka je pisana kao neprekinuta narativna cjelina gdje pjesma pretječe prozu i argumentirano u pitanje dovodi rodnu i vrsnu podjelu literature, knjiga Dve rali zmeržnjenoga jognja nasušno je potrebna virtuozna autorska artikulacija jednakopravnog pisma na jednome od tri jezika kojega imaju sreću posjedovati naša književnost, kultura i svakodnevlje.

- Dve rali zmerženoga jognja je film od nepovezanih slik, zavustavljenih v cajtu kaj skupa su kajkavijana amarcordiana, konceptualni zbir o odrašćanju va malom varošu zmed leti 1964. – 1984. zprepleten z knigam, glazbum i filmi koteri su bili del odrašćanja pa ih našivavlem vu verse… - rekao je sam autor.

O autoru

Tomislav Ribić rođen je 1959. u Varaždinu. Pokrenuo je Recital "Srebrna cesta" te je osnivač nagrade "Katarina Patačić" - godišnje nagrade za najbolju knjigu na dijalektu. Objavio šest zbirki pjesama: Aztlan (1997.), Zapisci anđela (1999.), Američki sen (2002.)., zajedničku zbirku pjesama “Osjećam melankoliju” s Lanom Derkač i Radem Jarkom, Ribočuvareva djeca ( 2003.) i Odhajanja (2017.), te zbirku kratkih priča Madona na prozoru (2016.). Dobitnik je četrdesetak književnih nagrada za pjesme i prozu od čega čak tri puta je nagrađivan za cjeloviti pjesnički opus na Recitalu Dragutin Domjanić.