Najbolji zagorski štruklji i medenjaci na svijetu su na varaždinskom placu! Ne, nije to puko pretjerivanje, niti osobni dojam kada su u pitanju ove slastice OPG-a Vrata Zagorja jer su vlasnici ovog gospodarstva, Ružica Kišur Šafranec i Josip Šafranec upravo za njih dobili zlatne medalje na Svjetskom kupu kulinarstva i slastičarstva, koje je održanog u Hammametu, gradu u Tunisu na samoj obali Sredozemnog mora.
Od malih nogu, kako veli Ružica Kišur Šafranec, pripremala je kolače skupa s bakom i mamom, a ljubav prema slasticama ne samo da se nastavila i kasnijih godina, već je i rasla.
- No, kolače smo ranije pripremali samo za obitelj i prijatelje. Tako bi možda i ostalo da nismo pokrenuli OPG Vrata Zagorja. Danas imamo zasađenu plantažu šipka, širimo se i na proizvodnju lavande, a kako smo dosta znatiželjni i svestrani, zaljubljenici u naša tradicijska jela, odlučili smo se i za proizvodnju medenjaka i štruklji, veli nam Ružica.
Slastice nude na varaždinskoj tržnici, ali i na prigodnim događanjima izvan Varaždina, što se pokazalo jako bitnim za ovaj OPG sa samog juga Varaždinske županije.
- Na varaždinskom placu smo subotom, ali ne kad je prehladno za medenjake. Povremeno odlazimo i u druga mjesta pa smo tako bili i na sajmu u Gudovcu. Tu su naše slastice probali članovi Udruge kuhara grada Bjelovara i nominirali nas za Svjetski kup kulinarstva i slastičarstva u Tunisu, na koji ne možete bez preporuke profesionalne organizacije kuhara i/ili slastičara, ukazuje Josip.
Zajedno s predsjednikom Udruge kuhara grada Bjelovara Božidarom Miodragovićem, otišli su na Svjetsko prvenstvo koje su u Tunisu priredili Golden Falcons Culinary association i African Gastronomic Brotherhood.
- U Tunis smo nosili sir koji nabavljamo u mljekari Euro-milk, zatim njihov maslac vrhunske kvalitete te odlično vrhnje. Dakle, sve sastojke pa čak i vodu. Naime, prije nam se na festivalu kod Ozlja dogodilo da nismo mogli razvući tijesto kako smo htjeli jer je voda bila drugačije tvrdoće. Sve je u Tunisu bilo naše osim kokošjih jaja, naglašava Josip.
Na svjetskom prvenstvu, koje je okupilo kuhare i slastičare iz čak 80 zemalja, slastice su se pripremale i servirale od 9 do 13 sati, a onda je počelo ocjenjivanje.
- Za ocjenjivanje je bio zadužen međunarodni žiri u kojem su bili vrsni chefovi, sve redom autoriteti iz Tunisa, Hrvatske, Rusije, Engleske, Japana, Turske, Njemačke, Alžira, Maroka, Kazahstana, Indije, Sirije, Nepala, Rumunjske, Južne Koreje i Francuske. Primjerice, jedna od članica bila je iz Moskve, vlasnica slastičarske akademije s kojom smo ostali u kontaktu, napominje Ružica, koja zahvaljuje Gradu Novom Marofu, poduzeću Rox d.o.o. iz Zagreba te SOPG vl. Tome Fota na toploj podršci i financijskoj potpori nastupa na prvenstvu.
Natjecali su se u kategoriji tradicionalnih slastica.
- U našoj su kategoriji sudjelovali slastičari iz 40 zemalja svijeta. Mislili smo da ako budemo među zadnjima, to bude dobro. Na kraju smo osvojili dva pojedinačna zlata, naš hrvatski tim osvojio je peto mjesto u ukupnom poretku, a Ružica je osvojila još i pehar šampionke za izvrsnu prezentaciju, profesionalnost, urednost pri radu i odličan okus jela, naglašava Josip.

Uz štruklje od sira i jabuka (OPG Đurđević), kako dodaje Ružica, pripremali sui klasične medenjake (med s OPG-a Čarobna košnica), medenjake s crnim tartufom (DMN Zrinski), kao i s bučinim košticama (OPG Štorga) te breskvice. A da su oduševili žiri, postalo im je jasno kada su bili pozvani da sutradan, mimo predviđenog programa, održe master class.
- Tijesto smo razvukli kroz dva spojena stola, gotovo 2,5 metara dužine. Svi su bili oduševljeni, iako smo bili okruženi visokoprofesionalnim ljudima, u zemlji u kojoj se tijesto itekako razvlači za bureke, baklave i ostalo, napominju Ružica i Josip.
Povodom iznimnog uspjeha, prijem su im priredili varaždinski župan Anđelko Stričak i zamjenica župana Silvija Zagorec.
- Zahvaljujemo Varaždinskoj županiji i Turističkoj zajednici Varaždinske županije na praćenju i podršci. Naša su zlata hommage svim vrijednim rukama naših gornjohrvatskih krajeva kroz stoljeća, koja su nam u nasljeđe prenijela svoja iskustva i znanja. Dužni smo tu tradiciju sačuvati i podati je generacijama koja dolaze poslije nas, kaže Ružica.
