Na svečanosti u Županijskoj palači obilježen Tjedan cjeloživotnog učenja Foto: Varaždinska županija

Na svečanosti u Županijskoj palači obilježen Tjedan cjeloživotnog učenja

Varaždinske vijesti | 10.10.2017. u 11:54h | Objavljeno u Društvo

U Skupštinskoj dvorani Županijske palače svečano je obilježen Tjedan cjeloživotnog učenja, inicijative koju je UNESCO pokrenuo još 1999. godine, a svake godine obilježava se diljem svijeta kako bi se senzibilizirala javnost za cjeloživotno učenje, promicala kultura učenja te kako bi se potaknula osobna motivacija.

U okviru svečanosti pripadnicima 7. gardijske brigade PUMA i članovima njihovih obitelji koji su polazili programe osposobljavanja i usavršavanja u Gospodarskoj školi Varaždin podijeljene su diplome kao potvrda o završenom programu usavršavanja Menadžer/menadžerica za izradbu i provedbu EU-ovih projekata u trajanju od 160 sati te o programu osposobljavanja Suradnik/suradnica za izradbu i provedbu EU-ovih projekata u trajanju od 132 sata. Također su ravnateljima osnovnih i srednjih škola koji su sudjelovali na znanstveno-edukativnom skupu na temu "Planiranje i provedba marketinga i menadžmenta u školama" uručene prigodne potvrde.

Župan Varaždinske županije Radimir Čačić ovom je prilikom naglasio kako je naša Županija prva po svim standardima u segmentu osnovnog i srednjoškolskog obrazovanja, međutim to ni izdaleka nije dovoljno kvalitetan odgovor na potrebe društva u cjelini te gospodarstva posebno.

091017_tjedan-cjelozivotnog-ucenja-varazdinska-zupanija-1.jpg

- Brzina razvoja tehnologija traži snažni naglasak, ne samo na standardnim formama obrazovanja, već i na formama cjeloživotnog učenja. Dakle, kad završimo formalno obrazovanje tek onda počinjemo ozbiljno i kontinuirano učiti, a naročito u pojedinim profesijama. Ja sam iz jedne profesije koja je u tom smislu sretna, jer si dozvoljava razinu određene komocije, međutim ona ima užasno spori pomak u spoznajama i tehnologijama. Više-manje u posljednjih 3 tisuće godina se nismo naročito puno micali, iako ima pomaka u materijalima itd. Koncepcijski pomak je vrlo spor, a o tome nam govori i 19. st. gdje je Zagrebački kolodvor koncept Rimskih termi koje su isti objekt. Međutim, ima i strahovito brzih pomaka npr. kod informatičkih tehnologija, kirurga i mnogih drugih zanimanja gdje treba učiti stalno. Izrazito brzo se povećava brzina novih znanja i spoznaja, a Hrvatska u tom smislu zajedno s Varaždinskom županijom snažno zaostaje – rekao je Čačić dodavši kako nije prepoznata mogućnost koja postoji izvan forme osnovnog, srednjeg i visokog školstva, a gdje je moguće imati puno privatne inicijative.

- Tu veliku ulogu imaju i veleučilišta, a koja nisu do kraja prepoznata, već su stvari svedene na pučka veleučilišta, a koja nažalost ne mogu odgovoriti tom zadatku – zaključio je župan.

Nekoliko riječi prisutnima je uputio i voditelj Znanstvenog centra izvrsnosti za školsku efektivnost i menadžment prof.dr.sc. Jurica Pavičić, a nakon toga je zamjenik župana Tomislav Paljak polaznicima programa podijelio diplome. Svečanosti je prisustvovao i pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport Varaždinske županije dr.sc. Miroslav Huđek.

091017_tjedan-cjelozivotnog-ucenja-varazdinska-zupanija-2.jpg

Partner Varaždinskoj županiji u provođenju programa cjeloživotnog učenja bio je Znanstveni centar izvrsnosti za školsku efektivnost i menadžment. Varaždinska županija i Znanstveni centar skopili su Sporazum o suradnji kojim je uspostavljena znanstvena i stručna suradnja u cilju zajedničke organizacije domaćih i međunarodnih znanstvenih i stručnih skupova i predavanja, provođenja istraživanja, organizacije radionica i ostalih zajedničkih znanstvenih i stručnih projekata.

U sklopu suradnje sa Znanstvenim centrom izvrsnosti za školsku efektivnost i menadžment, provedeno je anketiranje ravnatelja, nenastavnog osoblja te članova školskih odbora u cilju istraživanja aspekta posla i rada škole. Održana su i dva znanstveno-edukativna skupa. Tako je u prosincu 2016. održan znanstveno-edukativni skup za ravnatelje osnovnih i srednjih škola pod nazivom "Planiranje i provedba marketinga i menadžmenta u školama". U ožujku ove godine održan je i drugi znanstveno-edukativni skup za predsjednike i zamjenike predsjednika školskih odbora pod nazivom "Kultura škole i školsko ozračje".

091017_tjedan-cjelozivotnog-ucenja-varazdinska-zupanija-3.jpg