Grofica Lujza Erdődy

Na natječaju "Vrelo nadahnuća" Tiboru Martanu nagrada za najbolji prozni tekst

Varaždinske vijesti | 10.9.2017. u 10:09h | Objavljeno u Društvo

Za kratku priču o Lujzi grofici Erdődy pod nazivom "Črleno osipani obrazi", objavljenu u zborniku radova pod nazivom "Vrelo nadahnuća", autor teksta te voditelj i idejni začetnik projekta "Grofica Lujza" Tibor Martan iz Mađareva dobio je i priznanje za najbolji prozni tekst na kajkavskom.

Zbornik je predstavljen na prigodnoj svečanosti u sklopu programa Ludbreške Svete nedjelje, a riječ je o 4. natječaju duhovno–religioznog stvaralaštva "Vrelo nadahnuća", koji provodi Radio Ludbreg pod pokroviteljstvom Grada Ludbrega.   

Ulomak priče o grofici Lujzi na svečanosti je izveo Petar Bejuk, član Dramske družine "Ozana" iz Visokog koja, zajedno s dramskim izvedbama grofičine "dvojnice" Dubravke Baneković, lik grofice Lujze i zanimljivosti iz njezina života predstavlja javnosti. Grofica Lujza Erdődy najznačajnija je ličnost novomarofske povijesti s kraja 19. i početka 20. stoljeća. Bila je velika dobročiniteljica, osnivateljica zaklada za siromašne, podupirateljica raznih humanitarnih i građanskih udruga te škola i crkava.

Svako je javno predstavljanje popraćeno i degustacijom tzv. Kruščića grofice Lujze. Kruščići grofice Lujze svojevrsni su suvenir i spomen na grofičino darivanje kruhom siromašne djece u Općoj pučkoj školi u Madžarevu. Uz degustaciju kruščića, redovito se održava i radionica izrade cvijeće od krep papira. Ana Martan, Štefanija Vuk i Štefanija Turković izrađuju tzv. Ruže grofice Lujze, od kojih se zatim izrađuju prigodni buketići.

Vrijedi spomenuti kako ovo nije prvi autorov književni uradak o dobročinstvima Lujze grofice Erdődy ove godine. U zborniku Večer poezije "Srce Isusa i Marije" Gornjostubičke udruge "Lipin cviet", početkom kolovoza objavljena je pjesma Tibora Martana pod nazivom "V oku kapelica" koja govori o danas srušenoj kapelici Presvetog Srca Isusova koju je, uz ondašnju bolnicu u Možđencu, početkom 20. stoljeća bila podigla o svom trošku Lujza grofica Erdődy.

Inače, na natječaju "Vrelo nadahnuća" najboljim radom proglašena je pjesma "Tišine" Marije Grgić iz Splita. Osim Tiboru Martanu, prigodne nagrade dobili su i Vladimir Šuk iz Oroslavja za pjesmu na kajkavskom narječju "Spod cajgerom dobnika" te, kao najbolja autorica ludbreškog kraja na ovogodišnjem natječaju, Zlata Brzeska iz Bukovca za pjesmu "Svjetionik". Posebnu nagradu za sveobuhvatno stvaralaštvo dobio je poznati varaždinski književnik Denis Peričić.