Na inicijativu Varaždinske građanske garde postavljena nova igrala za djecu s invaliditetom

vv | 11.4.2024. u 11:47h | Objavljeno u Društvo

Gradonačelnik grada Varaždina Neven Bosilj danas je ujutro obišao dječje igralište na kojem je postavljeno novo igralo za djecu s invaliditetom. Na inicijativu Varaždinske građanske garde u Habdelićevoj ulici na dječjem igralištu iza varaždinske katedrale postavljena je ljuljačka, a u atriju Centra za odgoj i obrazovanje “Tomislav Špoljar” postavljen je pješčanik. Obje sprave prilagođene su za djecu s invaliditetom.

Nakon prvog postavljenog igrala za djecu s invaliditetom u parku “Puma”, Udruga Varaždinska građanska garda, odnosno njena sekcija “Dame u povijesnim haljinama”, nastavlja svoj humanitarni rad.  Ideja članica je upotpuniti dječja igrališta na području grada Varaždina s više igrala koja su prilagođena djeci s invaliditetom. S tim su ciljem pokrenule Prvu likovnu koloniju “Varaždinski Purgar” koja je održana početkom rujna prošle godine, a nastali radovi izloženi su u Gradskoj knjižnici i čitaonici “Metel Ožegović”. Izložba je bila humanitarno prodajnog karaktera, a dio prikupljenih sredstava utrošen je za nabavku, transport i montažu navedenih dječjih igrala. Samoj humanitarnoj akciji pridružili su se članovi Rotary Cluba 1181 Varaždin i Rotary distrikta 1913 koji su donirali dio iznosa potrebnog za nabavku igrala. Za nabavku, transport i montažu navedenih igrala izdvojeno je 4.820,00 eura.

- Grad Varaždin ima 51 dječje igralište. Uskoro ćemo otvoriti 52. u Istarskoj ulici. Prošle godine smo 8 igrališta obnovili, ove godine ćemo 10, ali na svim igralištima nedostaju nam ovakve sprave i ovo je put kojim trebamo ići - rekao je gradonačelnik Neven Bosilj.

Učenica Centra za odgoj i obrazovanje Tomislav Špoljar u invalidskim kolicima isprobala je jutros novopostavljeno igralo, a ravnatelj škole Marin Vučić istaknuo je da igralo nije samo za učenike Centra, nego za svu djecu ili osobama s poteškoćama u razvoju.

- Ovim putem zahvaljujem svim donatorima koji su donirali sredstva kupovinom likovnih djela nastalih na 1. Likovnoj koloniji “Varaždinski Purgar”. Cilj je na što više dječjih igrališta u gradu postaviti i igrala za djecu s invaliditetom. Time se želi postići socijalizacija, inkluzija i druženje djece. Molimo sve građane, roditelje i djecu koja koriste igrala na dječjem igralištu da uzmu u obzir kako ova ljuljačka prvenstveno služi za igru djece u invalidskim kolicima. Ujedno zahvaljujem u ime naše udruge djelatnicima tvrtke Parkovi d.o.o. koji su nam ponovno izašli u susret te su pripremili teren i napravili izvedbu temelja - istaknula je Vesna Loparić, jedna od inicijatorica i organizatorica likovne kolonije. 

Galerija slika