Dekanica FOI-ja Begičević Ređep: "Napravili bi još i više da imamo dovoljno prostora i asistenata" Foto: Krešimir Đurić

Dekanica FOI-ja Begičević Ređep: "Napravili bi još i više da imamo dovoljno prostora i asistenata"

IHR/Varaždinske vijesti | 18.12.2019. u 18:00h | Objavljeno u Društvo
Ljekarne VŽŽ

- Dosad su realizirane faza 1 i faza 3 Sveučilšnog kampusa, Studentski restoran i studentski dom, međutim još uvijek čekamo realizaciju faze 2. Pune su uši svima da je STEM prioritet ove Vlade i da informatičari trebaju tržištu rada, a mi trenutno imamo dva problema: unatoč svim našim rezultatima koje smo postigli i dalje nemamo dovoljno suradnika i asistenata jer nemamo koeficijente za zapošljavanje, a ako ih i dobijemo, najbolji studenti ne javljaju se na natječaje zbog plaće koju možemo dati. Drugi naš problem su nedostatni prostorni kapaciteti: napravili bi mi još više i bolje, posebno vezano uz istraživački rad, da imamo ljudske i prostorne kapacitete – rekla je izv. prof. dr. sc. Nina Begičević Ređep, dekanica Fakulteta organizacije i informatike (FOI) u Varaždinu da svečanom obilježavanju Dana Fakulteta organizacije i informatike u HNK Varaždin.

Svečanosti su prisustvovali brojni studenti, djelatnici FOI-ja i gosti, među kojima je bila ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak, rektor Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Damir Boras, izaslanik Vlade, saborski zastupnik Anđelko Stričak, varaždinski župan Radimir Čačić, dogradonačelnik Zlatan Avar i brojni drugi.  

Dekanica izv. prof. dr. sc. Begičević Ređep rekla je kako je ponosna na studente FOI-ja. Godišnje taj fakultet završi 500 studenata koji su velika snaga i pokretač razvoja IT tržišta u cijeloj Hrvatskoj i ovom dijelu Europe.

- Ponosni smo na način učenja i poučavanja koji se provodi na našem fakultetu. Imamo izuzetno jaku suradnju s poslodavcima, promoviramo projektni način rada, učenje utemeljeno na radu, stručnu praksu i konkretno rješavanje problema iz prakse. Također, ponosni smo na našu internacionalizaciju jer imamo jaku međunarodnu suradnju, veliki porast odlazne i dolazne mobilnosti te jako puno studenata s naših partnerskih institucija dolazi kod nas studirati semestar ili dva semestra. To je sve dokaz naše kvalitete – ustvrdila je izv. prof. dr. sc. Begičević Ređep. 

DSC_3925_resize.JPG

Izv. prof. dr. sc. Nina Begičević Ređep, dekanica FOI-ja

Ustvrdila je kako se u Varaždinu, iz mjeseca u mjesec, otvaraju IT podružnice, a najveći razlog su upravo – studenti s FOI-ja.  

- Ne samo studenti informatičkih smjerova, nego i studija ekonomika poduzetništva. Ono što mi pružamo našim studentima je jaka projektna aktivnost, rad u okviru laboratorija fakulteta i u okviru različitih projekata koje vodimo trenutno je na FOI-ju 24 aktivnih projekata s međunarodnom komponentom koji su razvojni ili znanstveno-istraživački – istaknula je dekanica FOI-ja i dodala kako FOI trenutno ima više od 500 sporazuma o suradnji s IT tvrtkama iz Hrvatske i svijeta.

- I ne samo to. Uz različite projekte i stručnu praksu u naše studijske programe i učenje uključujemo poslodavce. Ono što je izuzetno važno je infrastruktura koju pruža Varaždin, Studentski centar te Sveučilišni kampus – ustvrdila je izv. prof. dr. sc. Begičević Ređep.

FOI je aktivan i u provođenju EU projekata. Trenutno je aktivno 24 projekata vrijednih više od 25 milijuna eura.

- Udio FOI-ja u svemu tome je ipak manji i iznosi oko dva milijuna eura, međutim trudimo se da veliki broj naših djelatnika  ima projektno iskustvo, vodi takvu vrstu projekata i sudjeluje u njima – istaknula je.

Ministrica Blaženka Divjak svjesna je problema s prostorom kojeg ima FOI.

- Sigurno da je goruće pitanje za FOI izgradnja kampusa. Nažalost, kada se planiralo razdoblje iz EU fondova za 2014. – 2020. u planu nije bilo visokog obrazovanja. Sada jest u planu, posebno s naglaskom na STEM studije. Dakle, ako neće biti prije, kampus će biti 2021. – poručila je ministrica Divjak u Varaždinu čestitajući studentima i zaposlenicima FOI-ja Dan fakulteta. Osvrnula se i na informatičke studije, za kojima je potreba vrlo velika.  

- Problem je što informatičari koji rade u gospodarstvo imaju daleko bolje prilike, pogotovo u segmentu materijalnih primanja, nego što imaju kao asistenti na fakultetu. Nastojat ćemo da se u novoj financijskoj omotnici za razdoblje od 2021. – 2027. osiguraju sredstva koja bi bila dodatak za one koji su u deficitarnom području – istaknula je.  

DSC_3876_resize.JPG

Ministrica znanosti i obrazovanja prof. dr. sc. Blaženka Divjak

Rektor Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Damir Boras istaknuo je kako je FOI važna komponenta Sveučilišta u Zagrebu.

- FOI je fakultet koji je na području informatike i ekonomije jedan od izvrsnih fakulteta i ima izvrsnu perspektivu, a sada mladu i novu ekipu s izvrsnom dekanicom i siguran sam da će i dalje biti uspješan. Sveučilište će se potruditi da i prostorno pomogne razvoju fakulteta – rekao je.

Dodao je kako je na njima svima, kao Sveučilištu koje je među 500 najboljih na svijetu, da upru još jače i povećaju kvalitetu.

- Fakultet ima odličan kadar. I sam koristim usluge nekoliko vrhunskih profesora, primjerice doc. dr. sc. Marija Koneckog, koji ne samo da je izvrstan znanstvenik, nego je i odličan informatičar i na moj prijedlog savjetnik Rektorskog zbora RH za informacijske tehnologije. S ovim mladim ljudima FOI ima veliku perspektivu, a Varaždin, kao grad u kojem djeluje još jedno sveučilište, može biti izvanredan studijski grad – poručio je prof. dr. sc. Boras.

Prof. dr. sc. Damir Boras, rektor Sveučilišta u Zagrebu