Na današnji dan 1848. "Purgari" dobili ime "Varaždinska građanska (narodna) garda" Foto: Krešimir Đurić

Na današnji dan 1848. "Purgari" dobili ime "Varaždinska građanska (narodna) garda"

vv | 1.9.2023. u 11:59h | Objavljeno u Društvo

Na današnji dan, 1. rujna 1848. godine, varaždinska "Cesarska i kraljevska uniformirana i naoružana četa grenadira i fizilira", inače utemeljena u 18.stoljeću, dobila je novo ime, "Varaždinska narodna garda". Popularni varaždinski "Purgari" koji su nekoć čuvali red i mir u gradu, danas sudjeluju kao simbol grada i svim svečanim prigodama.

"Varaždinska građanska garda", popularno znana kao "Purgari", povijesna je građanska postrojba koja je svoj prvi poznati status, pod nazivom "Cesarska i kraljevska poveljna građanska četa", dobila još 1750. godine od austrougarske carice i kraljice Marije Terezije. Uvrštenjem u gradski statut carica je potvrdila postrojbu naoružanih varaždinskih obrtnika, trgovaca i ljudi ostalih profesija s pravom građanstva, te joj propisala status i obaveze. Stoga se godine 1750. smatra godinom službenog utemeljenja Varaždinske građanske garde.

Varaždinci su ih zvali purgari, purgeri, garda ili grenadiri, u povijesnim dokumentima su građanska milicija, sbor ili zbor, četa i garda, a riječ je o postrojbi uniformiranih i naoružanih građana koji su na svoj način sudjelovali u životu grada i to, s manjim prekidima, od sredine 18. stoljeća i doba carice Marije Terezije. Gradski statut tada je ozakonio stari običaj da se Varaždinci organizirano okupe i naoružaju zbog obrane grada od neprijatelja. U statutu s početka 19. stoljeća zapisano je, između ostalog, da svi koji žele postati građani Slobodnog i kraljevskog grada Varaždina trebaju pristupiti građanskoj četi i u njoj provesti najmanje deset godina, a te su službe oslobođeni samo plemići i svećenici. Broj članova postrojbe varirao je, a potkraj 19. stoljeća bilo ih je 116. Bilo je to i doba kad se u mnogim gradovima raspuštale slične postrojbe, no varaždinska je zbog svog ugleda, bogate prošlosti i vjernosti vladaru uspjela preživjeti.

purgari 1

1990. godine, zahvaljujući poticaju Turističkog društva Varaždina, "Varaždinska građanska garda" je ponovno zaživjela. Njezino je suvremeno djelovanje uređeno Odlukom Gradskoga vijeća Grada Varaždina te je postala je zaštićenim simbolom Varaždina kao što su to i njegov povijesni grb i zastava.

Posebno priznanje Garda je dobila 2008. godine kada su u Varaždinu dvojica pripadnika primljena u viteški red Svetog Sebastijana. Samim time Europski savez povijesnih postrojbi (EGS) odao je priznanje Purgarima za promidžbu Republike Hrvatske i Hrvatskog vojnika diljem Europe. 

Aktivnosti Garde danas su uglavnom turističke i ceremonijalne naravi, primjerice držanje straže subotom ispred Gradske vijećnice, za važnije gradske i županijske obljetnice i slično.