Muče vas stršljeni i ose? Evo što stručnjaci kažu da treba činiti! Foto: Ilustracija

Muče vas stršljeni i ose? Evo što stručnjaci kažu da treba činiti!

Antun Karlović | 10.9.2022. u 09:30h | Objavljeno u Društvo

Iako zbog više objava u medijima mnogi građani misle kako je ove godine broj osa i stršljena u porastu, prema iskustvima članova udruge “Pčelarstvo online” i članova Hrvatske pčelarske službe 112, koja se bavi zbrinjavanjem rojeva pčela te prema pozivima uplašenih građana, nema bitne razlike u odnosu na prethodne godine.

Sam broj stršljena i osa je kao i svake godine, no on prirodno poraste sredinom kolovoza i tako bude sve do sredine rujna kada su ti predatori u najvećoj snazi. To je posebno vidljivo u okolici voćaka na kojima dozrijeva sezonsko voće, stoga se tamo osa i stršljena može pronači u nešto većem broju.

Najefikasnije je, želimo li držati broj osa i stršljena “pod kontrolom”, tijekom jeseni uništiti što veći broj jedinki koje trebaju prezimiti u vašoj okolici. To se radi i mamcima u zamkama, ali i uklanjanjem istih u samim gnijezdima – najbolje predvečer kad se vrate u nastambe.

WhatsApp_Image_2022-08-22_at_18.16.171.jpg

Mnogi građani, ali i dežurne službe, nisu upućene u zakone koji vrijede na području Republike Hrvatske. Naime, prema važećem zakonu nema “zbrinjavanja” stršljena i osa kao u slučaju pčela niti je to moguće jer se ne radi o istim vrstama. Kod osa i stršljena riječ je o uklanjanju koje rade službe za deratizaciju.

Dakle, ne Hrvatska pčelarska služba 112 ili pčelari, već službe za deratizaciju. Na području Varaždina za ose i stršljene, primjerice, to ugovorno radi Hrvatski zavod za javno zdravstvo Varaždinske županije – HZJZVZ, dok rojeve pčela besplatno za sve građane zbrinjavaju članovi udruge “Pčelarstvo online”, odnosno, preko njih obučeni i uvijek spremni volonteri Hrvatske pčelarske službe 112.

Antun Karlović, predsjednik udruge “Pčelarstvo online”