Voda, mlijeko, brašno, sol i svinjska mast “tajni” su sastojci mlinčanog kolača. Siromašan, jednostavan, težački - opisuju ga članice Kulturno-umjetničkog društva Lepoglavski pušlek, koje su prije desetak godina krenule u zaštitu autohtonosti ovog tradicionalnog jela Lepoglave i lepoglavskog kraja. I uspjele su, uz pomoć Grada Lepoglave i Varaždinske županije. U srpnju ove godine mlinčani kolač dobio je žig Državnog zavoda za intelektualno vlasništvo koji mu jamči zaštitu izvornosti.
Težački kolač
- Bio je to siromašan i jednostavan, težački kolač. Kolač kojeg su ljudi jeli prije težih fizičkih poslova - od košenja i sušenja sjena do stavljanja kolaca u vinogradima. Pojelo bi se nekoliko komada kolača i popio gemišt. Mast je dala snagu i ljudi su mogli raditi fizičke poslove. Kažemo da je to težačka hrana zbog toga što su mnogi živjeli u siromaštvu. Vremena su bila takva da nije baš bilo mesa, nisu svi imali ni svoje krave da rade sir i štrukle, a uvijek je dobrodošlo nešto friško i toplo kada se radilo - govori nam Štefica Bizek, predsjednica udruge.
- Prilikom rezanja na komade vidi se kako se lista. Nekad zna biti i do 14 listova, odnosno mlinaca – zato se i zove mlinčani kolač - objašnjava Štefica Bizek
- Žene su se jako rano dizale, prije svih. Obično se kuhale varivo i uz njega pekle mlinčani kolač, kako bi sve bilo gotovo dok ostali ukućani ne ustanu. Ljudi su tada imali peći na drva i jela su se pripremala odjednom. Naše bake su tako radile – prisjetile su se čuvarice starinskih običaja lepoglavskog kraja, kojima se u prostorijama udruge pridružio i gradonačelnik Lepoglave Marijan Škvarić. Ni on nije mogao odoljeti još toplom i prhkom mlinčanom kolaču, koji se degustirao uz čašicu žutog muškata vinarije Kaznionice u Lepoglavi.
Njegovanje tradicije
Škvarić je istaknuo kako Lepoglava ima bogatu kulturu, tradiciju i prošlost, najviše vezanu uz lepoglavsku čipku, dodavši da prepoznatljivost temelje i na enogastronomiji.
- Istaknuo bih mlinčani kolač za koji smo dobili jamstveni žig, na što sam kao gradonačelnik veoma ponosan. Svega toga ne bi bilo da nemamo istaknute žene, članice Lepoglavskog pušleka, koje su tu tradiciju i baštinu naslijedile od naših baka, a danas ju prenose i siguran sam da će nastaviti prenositi i budućim generacijama – poručio je Škvarić.
RECEPT
SASTOJCI
1 kg glatkog brašna
2,5 dcl toplog mlijeka
2,5 dcl tople vode
1 žlica soli
kruta svinjska mast
PRIPREMA
Kilogram glatkog brašna pomiješajte s vodom i mlijekom, dodajte žlicu soli i zamijesite tijesto, koje na dodir ne smije biti ni premekano ni pretvrdo. Takvo glatko tijesto stavite se na dasku i razvaljajte na centimetar debljine. Premažite sa svinjskom mašću i preklopite napola. Potom ponovno premažite sa svinjskom masti i još jednom preklopite. I tako nekoliko puta. Kada preklopite zadnje i dobijete kvadrat, pokrijte krpom i stavite da odstoji pola sata (može i kraće, ali i duže, ovisno o tome koliko vremena imate dok radite druge poslove). Ponovite postupak tri do četiri puta – valjanje, mazanje, preklapanje. Naime, ako se više valja i maže, kolač je lisnatiji i više nalik mlincima.Prije pečenja, lim premažite svinjskom mašću, a tijesto razvaljajte prema veličini lima, preklopite ga i poravnajte. Kolač se s vanjske strane ne maže. Peče se 20-25 minuta. Recimo, na 190 stupnjeva trebat će vam 20-ak minuta. Nakon što kolač izvadite van, pokrijte ga krpom kako se ne bi napuhao i malo ga pritisnite da “sjedne”. Ostavite tako dok se malo ne ohladi. Poslužiti toplo. U slast!