Mlada flautistica Tonka Tkalec: "Iznenadio nas je poziv, ali sve ću dati od sebe u Finskoj" Foto: Krešimir Đurić

Mlada flautistica Tonka Tkalec: "Iznenadio nas je poziv, ali sve ću dati od sebe u Finskoj"

IHR/Varaždinske vijesti | 25.2.2024. u 20:15h | Objavljeno u Društvo

Mlada varaždinska flautistica Tonka Tkalec, učenica 7. d razreda II. OŠ Varaždin i 6. razreda varaždinske Glazbene škole Varaždin u klasi profesorice Melanije Gradečak pozvana je na prestižno svjetsko natjecanje mladih flautista “Tampere Flute Fest”, koje se od 23. do 28. travnja održava u Tampereu u Finskoj. Mladi flautisti iz cijeloga svijeta prijavljuju se za ovo natjecanje, a stručni žiri izabire samo osam flautista koji idu u polufinale, koji će nastupiti pred uglednim žirijem na čijem je čelu slavna flautistica Erin Bouriakov. Ovo natjecanje kruna je dosadašnjih uspjeha ove svestrane mlade glazbenice, koja uz sviranje flaute i klavira, redovito sudjeluje na natjecanjima iz kemije, biologije, engleskog jezika i LiDraNu, aktivna je u humanitarnim aktivnostima, pjeva u školskom bandu, a dosad je sudjelovala u svakom mjuziklu kojeg već tradicionalno u prosincu organizira II. OŠ Varaždin.

Chopin, Schumann...

Njezin odlazak na prestižno natjecanje u Finsku iznenadio je i samu Tonku, koja se intenzivno priprema.

tkalec2.jpg

- Moja profesorica flaute Melanija Gradečak predložila je da se prijavimo na natjecanje “Tampere Flute Fest” koje se održava u finskom gradu Tampereu. Kada su me pozvali svi smo bili u šoku i doista sam presretna što imam priliku nastupiti s najboljim flautistima svijeta. To je sjajna prilika koja mi se pružila i dat ću sve od sebe - otkrila je Tonka koja se veseli novom iskustvu.

Samo natjecanje, kaže Tonka, sastoji od dva dijela: polufinala i finala, u kojima mora izvesti program koji je unaprijed određen.

tkalec4.jpg

- U polufinalu nam je zadatak izvesti jednu zadanu i jednu izbornu skladbu, dok u finalu, uz jednu zadanu skladbu imamo pravo izabrati jednu od skladbi francuskih flautista. Kao zadanu skladbu odabrala sam “Varijacije” F. Chopina te “Romance” R. Schumanna, a s obzirom na to da mogu izabrati bilo koju francusku skladbu, odluka je pala na skladbu od F. Faurea “Fantasie”. Intenzivno vježbamo i sve smo već prošli - otkrila je talentirana mlada flautistica kojoj ovo nije prvo natjecanje, ali ističe kako je jedno od najvećih u njezinom dosadašnjem glazbenom putu.

- Probe s flautom imam tri puta tjedno, a s klavirom dva puta, no svaki dan je potrebno vježbati. Idealno bi bilo tri, četiri sata dnevno jer uvijek nešto novo “pikneš”, vidiš da nije dobro i onda to usavršavaš - kaže Tonka. Uoči natjecanja, probe su gotovo svakodnevne, a trenutno se za Finsku priprema i uz korepeticije, s klavirom. - Nažalost, moj korepetitor s kojim se pripremam ne može sa mnom ići u Finsku, tako da ću tamo dobiti službenog korepetitora - otkrila je Tonka.

Dosad se natjecala na međunarodnom natjecanju puhača Varaždin Woodwind & Brass, sudjelovala je na Festivalu Isidor Bajić Novi Sad, Srbija, dva puta je nastupila i s Varaždinskim komornim orkestrom, a prošle godine i na Varaždinskim baroknim večerima, što su joj jedni od najdražih nastupa.

dafaaa.jpg

- Na kraju školske godine Glazbena škola Varaždin priređuje završnu produkciju. Tome prethodi audicija, tako da sam dva puta dobila priliku svirati s Varaždinskim komornim orkestrom, što mi je bilo predivno iskustvo. Na probama sam uživala, a onda na kraju, kada čuješ pljesak... Bude ti baš lijepo i drago. Prošle godine dobila sam priliku i svirala na Varaždinskim baroknim večerima na koncertu učenika Glazbene škole Varaždin - otkrila je Tonka koja kaže kako prije nastupa ima tremu, no svi joj kažu da ju - dobro prikriva.

S obzirom da je Tonka odlična učenica i sudjeluje na brojnim školskim natjecanjima, slobodnog vremena baš i nema. - Teško je sve to skupa uskladiti, školske obaveze, natjecanja i probe u Glazbenoj školi, no rekla bih da je u tome najvažnija organizacija. Nije mi žao ni trenutka kojeg ulažem jer na kraju se sve isplati: nova znanja koja steknem sigurna sam da će mi koristiti dalje u životu - kaže Tonka.

U glazbu se Tonka zaljubila još kao dijete.

- Od malih nogu voljela sam pjevati i plesati, pa su mi roditelji predložili da se uključim u zbor. Tako sam već s četiri godine pjevala u “Štiglecima”, što mi se jako sviđalo. Sa sedam godina, odnosno u prvom razredu osnovne škole krenula sam u Glazbenu školu Varaždin. Prvo sam razmišljala između violine i flaute, no flauta je prevagnula. Ljepše mi je zvučala, a i izgledala je ljepše. Dok si još dijete privuče te izgled instrumenta i počela sam s blok flautom - otkriva Tonka. Danas Tonka dodatno polazi i sate klavira, no kaže kako flautu nikako ne bi mijenjala. A svoju prvu flautu dobila je od svoje tete Vlatke.

Untitled.jpg

- Bila je stara i oronula, ali se na njoj moglo svirati. S prvim natjecanjem osvojila sam i svoju prvu flautu, a nedavno sam dobila novu koja je - baš top! Sjajna je i uživam svirati na njoj - otkrila je.

- Najdraži nastup mi je prvi nastup s Varaždinskim komornim orkestrom. To mi je bilo jedno sjajno iskustvo jer sam prvi puta nastupala kao solist. Doista je bilo predivno, a dok sam dobila pljesak na kraju nastupa, umalo sam zaplakala na pozornici - priznala nam je Tonka.

Omiljeni kompozitor i flautist joj je Ian Clarke, kojeg voli svirati iz “gušta”, a glazbenica Jasmine Choi.

- Clarkove skladbe su mi lijepe i opuštajuće, dok mi Jasmine Choi ima stvarno lijepi ton, draga je osoba i nastupa svugdje. Ne svira samo barok, primjenjuje i moderne tehnike, što mi se jako sviđa - otkriva Tonka koja kaže kako i sa svojom profesoricom često radi moderne tehnike, komornu improvizaciju, a trenutno joj je najdraži - beat boxing na flauti.

Tonka, daj još...

No je li teško svirati flautu?

- Počeci su uvijek jako teški zato što je na flauti užasno teško dobiti ton. Upravo je to problem kod mladih, zbog čega odustanu od ovog instrumenta. Treba se igrati, isprobavati, truditi i ne odustati - kaže Tonka koja je i sama, u početku, satima vježbala dok nije “uhvatila” sistem, a od samog početka veliku je podršku imala od oca Emila i majke Ivane.

Tonka_koncert_Komorni2022.jpg

- Da nije bilo njih, mislim da ne bih uspjela sve ovo što sam dosad postigla. U početku, moj tata je bio kraj mene svaki dan, sjedio je sa mnom u sobi kada sam vježbala, poticao me i govorio mi hajde, vježbajmo još malo, probajmo još jednom, ovo je zadnji put... Naravno, nikad nije bio zadnji put, bilo je još barem desetak puta - smije se danas Tonka i kaže kako je podrška, u samim počecima, izuzetno važna.

- Vjerujte, kada se krene u Glazbenu školu nećete sami vježbati jer ste još mali i zaigrani. Zato je jako važna podrška roditelja, da vas potiču u tome. Stresno je to, često izgubiš živce, ali na kraju se isplati - kaže učenica sedmog razreda II. OŠ Varaždin koja se zahvaljuje i nastavnicima, svojoj razrednici i ravnateljici II. OŠ Varaždin na razumijevanju jer zbog nastupa i proba ponekad mora izostati iz škole.

Izostanaka će biti još jer se Tonka ove godine u travnju priprema za nastup u Lisinskom u ciklusu “Zvijezde glazbenih škola”, na kojem se promoviraju najbolji mladi glazbenici Hrvatske.

- Čast mi je što sam pozvana i što ću nastupiti u Lisinskom - ustvrdila je Tonka.