"Mislite na sebe i mentalno zdravlje"; na Sveučilištu Sjever obilježen Svjetski dan zdravlja Foto: Krešimir Đurić; Sveučilište Sjever

"Mislite na sebe i mentalno zdravlje"; na Sveučilištu Sjever obilježen Svjetski dan zdravlja

Varaždinske vijesti | 10.4.2024. u 16:50h | Objavljeno u Društvo

Pod motom "Moje zdravlje, moje pravo" diljem svijeta 7. travnja obilježen je Svjetski dan zdravlja, a tradicionalno u obilježavanje toga dana u ponedjeljak, 8. travnja uključio se i Odjel za sestrinstvo Sveučilišta Sjever s dva predavanja za studente i nastavnike posvećenih mentalnom zdravlju.

- Obilježavanje Svjetskog dana zdravlja prigoda je da promislimo više o vlastitom zdravlju, ali i da osvijestimo koliko kao društvo brinemo o zdravlju u današnje vrijeme obilježeno klimatskim promjenama, ali i ratovima i prirodnim katastrofama, kada su ugrožena prava milijunima stanovnika širom svijeta. Važno je živjeti zdravo koliko je god to moguće u današnjoj stresnoj svakodnevici. Upravo zato su i ova predavanja važna kako bismo se prisjetili da treba zastati i razmisliti o mentalnom zdravlju - istaknuo je prorektor Sveučilišnog centra Varaždin prof. dr. sc. Damir Vusić.

Sveuciliste_Sjever_Varazdin_Svjetski_dan_zdravlja_08042024_4.JPG

Pročelnica Odjela za sestrinstvo izv. prof. dr. sc. Marijana Neuberg istaknula je kako se Svjetski dan zdravlja obilježava na Sveučilištu Sjever i Odjelu za sestrinstvo unatrag nekoliko godina s različitim temama.

- Ove godine odlučili smo uz fizičko zdravlje govoriti i o mentalnom zdravlju koje je izuzetno osjetljivo u svakoj životnoj dobi, a posebice među mladima i djecom. Naši studenti dio su svog obrazovanja stjecali tijekom pandemije i zatvorenosti te je potrebno što više raditi i na njihovoj međusobnoj interakciji, socijalizaciji, ali i otvorenoj komunikaciji u obrazovnom procesu. Danas su u ulozi studenata, a već sutra profesionalci koje će i bolesni i zdravi pitati za savjet, oni su edukatori populacije o prevenciji bolesti, a naša je uloga što bolje ih pripremiti za to - dodala je pročelnica Neuberg.

Sveuciliste_Sjever_Varazdin_Svjetski_dan_zdravlja_08042024_1.JPG

O mentalnom zdravlju studentima je govorila ravnateljica Medicinske škole i voditeljica Centra za mentalno zdravlje djece i mladih Varaždinske županije, prvog takve vrste u jednoj obrazovnoj instituciji u Hrvatskoj, mr. sc. Mirjana Grabar Kruljac.

- Živimo u vremenu kada se od nas očekuje da budemo savršeni u svakom trenutku, u svakoj životnoj ulozi bilo da je riječ o obiteljskim, rodbinskim, poslovnim pa i studentskim obvezama. No, trebamo stati i zapitati se: Jesmo li mi, svaki ponaosob dobro? Moramo i promisliti ako nas muči uznemirenost jer je i to način da spoznamo kako nešto nije u redu s našim mentalnim zdravljem i podijeliti to s nekim. Balans je nužan u našim životima i nije sebično, već itekako potrebno uzeti si tijekom dana par minuta samo za sebe, napraviti introspekciju. Ne moramo biti savršeni već moramo biti dobro - poručila je studentima mr. sc. Grabar Kruljac.

Sveuciliste_Sjever_Varazdin_Svjetski_dan_zdravlja_08042024_11.JPG

Zanimljivo je bilo i predavanje Enesa Garibovića, hrvatskog karate reprezentativca, koji je za svoje brojne uspjehe u sportskim natjecanjima nagrađen nizom medalja, a devet je puta ponio i titulu najboljeg sportaša grada Varaždina. Uz vrhunske sportske rezultate, završio je i FER u roku, a uz sportsku karijeru gradi i onu profesionalnu.

Sveuciliste_Sjever_Varazdin_Svjetski_dan_zdravlja_08042024_9.JPG

- Sportom sam se počeo intenzivnije baviti tijekom srednje škole, a profesionalno tijekom studija. Upravo mi je sport pomogao da mislim na zdravlje, brinem za sebe, ali i da tijekom dana uspijem uskladiti i treninge, prije studiranje, a danas posao. Uz sport i fizičku aktivnost jednostavno se osjećamo bolje i mentalno smo jači, a treninzi pomažu u fokusiranju na druge životne zadatke. Nikad nije prekasno baviti se tjelesnom aktivnosti i nikad nije kasno krenuti, samo treba imati volje i krenuti korak po korak prema ispunjenijem i sretnijem životu, posebice u ovom vremenu kada su negativne vijesti u medijima i nažalost mrzovolja itekako prisutni - istaknuo je Enes Garibović koji je sa studentima održao i trening razgibavanja na susjednom igralištu Centra za odgoj i obrazovanje Tomislav Špoljar.

Sveuciliste_Sjever_Varazdin_Svjetski_dan_zdravlja_08042024_13_unin.JPG

Sveuciliste_Sjever_Varazdin_Svjetski_dan_zdravlja_08042024_2.JPG

Sveuciliste_Sjever_Varazdin_Svjetski_dan_zdravlja_08042024_3.JPG

Sveuciliste_Sjever_Varazdin_Svjetski_dan_zdravlja_08042024_5.JPG

Sveuciliste_Sjever_Varazdin_Svjetski_dan_zdravlja_08042024_6.JPG

Sveuciliste_Sjever_Varazdin_Svjetski_dan_zdravlja_08042024_7.JPG

Sveuciliste_Sjever_Varazdin_Svjetski_dan_zdravlja_08042024_8.JPG

Sveuciliste_Sjever_Varazdin_Svjetski_dan_zdravlja_08042024_10.JPG

Sveuciliste_Sjever_Varazdin_Svjetski_dan_zdravlja_08042024_12.JPG