Gimnazijalka Mila Maretić osvojila srebro na Europskoj matematičkoj olimpijadi za djevojke

vv | 17.4.2024. u 15:00h | Objavljeno u Društvo

Od 11. do 17. travnja 2024. u Tskaltubu, Gruzija, održana je 13. Europska matematička olimpijada za djevojke (EGMO). Svrha ovog natjecanja je poticanje učenica na aktivno bavljenje matematikom te popularizacija matematike među učenicama srednjih škola u Europi, ali i širom svijeta. Na natjecanju je sudjelovalo 54 države, od čega 37 država u službenoj konkurenciji europskih država. Ukupno je sudjelovalo 212 učenica, od čega 148 učenica u službenoj europskoj konkurenciji.

Svaka država je sudjelovala s najviše četiri srednjoškolke, a Hrvatsku su predstavljale:
● Maša Dobrić, 2. razred, XV. gimnazija, Zagreb
● Mila Maretić, 2. razred, Prva gimnazija Varaždin, Varaždin
● Lucija Pongrac, 4. razred, XV. gimnazija, Zagreb
● Lara Semeš, 4. razred, XV. gimnazija, Zagreb

Ekipu su vodili Borna Vukorepa i Nina Kamčev.

Maša i Mila su osvojile srebrne medalje, a Lara zlatnu medalju. Za zlato je bilo potrebno osvojiti 33 boda, za srebro 22 boda, a za broncu 13 bodova od 42. Nijedna učenica nije uspjela ostvariti maksimalna 42 boda.

U zbroju, naše učenice osvojile su ukupno 87 bodova. S tim brojem bodova Hrvatska je zauzela 6. mjesto u službenoj konkurenciji 37 europskih država, a 11. mjesto u konkurenciji sve 54 države. To je ujedno i najbolji rezultat Hrvatske u povijesti na ovom natjecanju. Prvo mjesto u službenoj konkurenciji osvojila je Ukrajina, a ukupno Sjedinjene Američke Države.

Svi rezultati dostupni su na linku:
https://www.egmo.org/egmos/egmo13/scoreboard/

Na EGMO-u natjecanje traje dva dana, a svakog dana učenice rješavaju po tri zadatka: lakši, srednji i teži. Zadaci se zadaju iz četiri područja: algebra, kombinatorika, geometrija i teorija brojeva.

Pregled svih prijašnjih EGMO-a može se pronaći na linku:
https://www.egmo.org/egmos/

Izbor, pripreme i odlazak ekipe na EGMO je organiziralo Hrvatsko matematičko društvo u suradnji s mnogim volonterima (uglavnom bivšim natjecateljima), uz financiranje Ministarstva znanosti i obrazovanja. Zahvaljujemo svima koji su podržali ekipu i pratili njihov nastup u Gruziji ovih dana. Povratak ekipe u Zagreb je 18. travnja 2024. u 16:30 na autobusnom kolodvoru.