UDVDR Prva video konferencija u Memorijalnom centru Domovinskog rata Ivanec

Varaždinske vijesti | 22.11.2023. u 18:40h | Objavljeno u Društvo

Nakon brojnih posjeta i triju edukativnih predavanja u prošlom tjednu, u kojemu je i svečano otvoren, u utorak, 21. studenog, iz Memorijalnog centra Domovinskog rata Ivanec održana je i prva videokonferencija.

U njoj su, uz profesorice povijesti Suzanu Jagić i Jadranku Jagenčić – Šušnjić, sudjelovali i učenici Centra izvrsnosti Varaždinske županije za nacionalnu povijest, modula Domovinski rat, među njima i Melani Mudri i Eva Levanić iz ivanečke osnovne škole. Video-prezentaciju vodila je dr. sc. Suzana Jagić, a održana je s ciljem da se učenici upoznaju sa sadržajem, značenjem i, nadasve, svrhom uređenja i, uopće, postojanja Memorijalnog centra Domovinskog rata Ivanec. Sve su to, i još više, mogli saznati od stručnog tima UDVDR Ogranak Ivanec i HVIDR-e Ivanec.

q.jpeg

Ujedno, tema istraživačkog rada za četiri polaznice Centra izvrsnosti modula Domovinski rat iz Ivanca bit će upravo Memorijalni centar u Ivancu. Što on sadrži i kako se njegovi izložbeni eksponati mogu koristiti kao povijesni izvor za temu Domovinski rat, zanima četiri ivanečke 'osmašice', a u tu svrhu Centar će im sa svojim sadržajem i stručnom pomoći biti dostupan kad god će to htjeti.

Profesorice Jagić i Jagenčić – Šušnjić također će sadržaj Memorijalnog Centar dijelom koristiti u svojim istraživanjima, a uz to, suradnja ivanečkih braniteljskih udruga i Centra izvrsnosti bit će upotpunjena, odnosno nastavljena, i drugim aktivnostima i sadržajima.

Praktički, svakim se danom potvrđuje činjenica da je Ivanec dobio jedan reprezentativan, atraktivan, a svakako i važan prostor u kojem će učenici, učitelji, profesori, građani i građanke, ali i svi koji iz drugih krajeva dođu u Ivanec, na jednom mjestu, kroz bogat sadržaj Centra, moći saznati značaj bivše Općine Ivanec u obrani i oslobađanju Hrvatske.

U Centru je izloženo više od 150 autentičnih memorabilija iz Domovinskog rata (fotografije, uniforme, vojne oznake, dokumenti, registarske oznake...), dostupno je 60-ak knjiga tematike hrvatske domoljubne povijesti, a na velikom se TV ekranu mogu pogledati dokumentarni filmovi koje je proteklih godina napravile UDVDR Ogranak Ivanec i HVIDR-a Ivanec („Zaboravljena mladost" i "Svjedoci vremena - oslobađanje Ivanščice 1991.“), ali i drugi video materijali, dokumentarni i igrani filmovi, vezani uglavnom uz Domovinski rat.