MEĐUNARODNI DAN MUŠKARACA Čitav studeni posvećen je zdravlju muškaraca Foto: Pixabay / ilustracija

MEĐUNARODNI DAN MUŠKARACA Čitav studeni posvećen je zdravlju muškaraca

VV / HZJZ | 19.11.2022. u 09:04h | Objavljeno u Društvo

Movember je svjetski pokret čiji je cilj obilježavanje studenog kao mjeseca zaštite zdravlja muškaraca, a isti cilj ima i Međunarodni dan muškaraca, koji se obilježava 19. studenoga.

Posljednjih godina i u Hrvatskoj se Movember obilježava puštanjem brkova, kako bi se povećala svijest o raku prostate, ali i o zdravlju muškaraca općenito. Cilj je potaknuti mušku populaciju na prevenciju i redovite preglede kako bi se bolest otkrila na vrijeme.

Fokus je na zdravstvenim problemima koji pogađaju muškarce, kao što su rak prostate i rak testisa, ali i na često zanemarenim poteškoćama vezanim uz mentalno zdravlje i samoubojstvima.

Od raka prostate, najčešćeg novodijagnosticiranog raka muškaraca u Hrvatskoj, godišnje oboli oko 2.800 osoba, a prema posljednjim je podacima u 2021. godini umrlo njih 805. U gotovo 90% slučajeva javlja se kod muškaraca starijih od 60 godina, a incidencija je u porastu. Nove smjernice za probir na rak koje je izdala Europska komisija preporučuju PSA testiranje (testiranje prostata specifičnog antigena) kod muškaraca mlađih od 70 godina, međutim važno je u svakom pojedinom slučaju procijeniti koristi i rizike tog postupka.

Rak testisa javlja češće se javlja kod mlađih muškaraca, najčešće (preko 80%) prije 50. godine života. U Hrvatskoj od njega godišnje oboli oko 200 muškaraca. U usporedbi s drugim sijelima raka, prognoza je vrlo dobra - petogodišnje preživljenje procjenjuje se na oko 95%. Važno je redovito (jednom u mjesec-dva) pregledati testise i posjetiti liječnika ukoliko primijetite bilo kakvu promjenu ili kvržicu – liječenje raka testisa otkrivenog u ranom stadiju, pa čak i uklanjanje jednog testisa, najčešće ne utječe na seksualni život ili plodnost.

Smrt od suicida u Hrvatskoj je vodeći uzrok smrti od ozljeda kod muškaraca između 20 i 64 godine života. Prema posljednjim su podacima u 2021. godini od suicida umrla 454 muškarca, što je 78% od ukupnog broja smrti od suicida te godine. Brojna istraživanja pokazuju da su muškarci manje skloni od žena potražiti pomoć kod pojave zdravstvenih problema, pa tako i kod pojave psihičkih teškoća.

Razgovor o emocijama i psihičkim teškoćama u suprotnosti je s rodnim ulogama i s njima povezanim osobinama koje pripisujemo muškarcima kao što su stabilnost, snaga i asertivnost. Rodna uloga muškarca kao “hranitelja” obitelji i s njom povezan osjećaj odgovornosti dovodi do većeg utjecaja socioekonomskih problema kao što su nezaposlenost, nizak društveni status i financijski problemi na psihičko zdravlje muškaraca. Visoka prevalencija PTSP-a Hrvatskoj, posebno izražena kod muškaraca kao rezultat sudjelovanja u Domovinskom ratu, također doprinosi riziku od suicida.

Svi zajedno možemo poboljšati stanje psihičkog zdravlja muškaraca oko nas. Prepoznavanje rodnih uloga i promjene očekivanja, osvještavanje načina na koji muškarci komuniciraju o emocionalnim teškoćama i prilagodba pristupa zdravstvenih stručnjaka i stručnjaka za mentalno zdravlje te fokus na posebno ugrožene skupine kod formiranja intervencija i javnozdravstvenih akcija, olakšat će muškarcima traženje pomoći, ali i svima nama da prepoznamo znakove psihičkih teškoća i suicidalnosti.