Med obitelji Namjesnik iz Križovljana pokraj Ludbrega među najboljima na svijetu!

| 24.4.2023. u 15:00h | Objavljeno u Društvo

OPG Namjesnik među najvećim je proizvođačima meda u Hrvatskoj, košnice sele od Slavonije do Dalmacije, a trgovinu s bogatim asortimanom pčelinjih proizvoda već 40 godina imaju na varaždinskoj tržnici

Pčelarstvo Namjesnik obiteljsko je pčelarstvo s višestoljetnom tradicijom. Prije tri godine odnijeli su tri zlata za kvalitetu meda na natjecanju u Londonu, a ove godine čak pet zlatnih priznanja na najvećem svjetskom renomiranom natjecanju u Parizu. O pčelarstvu i međunarodnim priznanjima razgovarali smo s vlasnikom OPG-a Mladenom Namjesnikom iz Križovljana pokraj Ludbrega, koji se već 36 godina profesionalno bavi pčelama.

DSC_5406.jpg

Trgovina u Varaždinu u sklopu Gradske tržnice

Vaša obitelj pčelarstvom se bavi već više od stotinu godina. Vaš otac je izumio “Namjesnikovu košnicu”. O kakvoj se točno košnici radi i koristite li je i danas u pčelarenju?

Moj otac Ladislav Namjesnik je sedamdesetih godina prošlog stoljeća izumio košnicu. Modificirao je AŽ košnicu sa 16 okvira, koju je prilagodio uvjetima kako bi maksimalno iskoristio bagremovu pašu. To je dvomatična 16-okvirna AŽ košnica, koja se mogla i okomito i vodoravno pregrađivati po potrebi. Košnica je bila poznata u cijeloj bivšoj državi, a za inovaciju ga je predsjednik Tito 1974. nagradio diplomom i zlatnom medaljom kao “Napredni pčelar Jugoslavije”.

Koliko imate košnica i selite li pčele?

Danas pčelarimo s oko 400 košnica koje selimo po cijeloj Hrvatskoj - od Slavonije do Dalmacije.

Jedan ste od najvećih proizvođača meda u Hrvatskoj. Koje sve proizvode imate i plasirate li ih i na inozemna tržišta? Što se najviše traži/prodaje?

Proizvodimo prije svega med. Trenutno imamo med od bagrema, med od lipe, livadni med, med od amorfe i šumski med medljikovac. Proizvodimo i cvjetni prah, propolis, svijeće od pčelinjeg voska te pića od meda i na bazi meda, mednu rakiju, višnjevac s medom, orahovac s medom, rakiju viljamovku. Proizvode ne izvozimo, prodajemo ih u Hrvatskoj. U Varaždinu u sklopu Gradske tržnice već 40 godina imamo trgovinu.

Više pročitajte u novom broju Varaždinskih vijesti...