Maturalne večeri sve su bliže, a maturantice Srednje strukovne škole imaju savjet za sve Foto: Krešimir Đurić/Srednja strukovna škola Varaždin

Maturalne večeri sve su bliže, a maturantice Srednje strukovne škole imaju savjet za sve

IHR/Varaždinske vijesti | 19.5.2024. u 16:59h | Objavljeno u Društvo

Kraj školske godine sve je bliže, posebno za učenike završnih razreda srednjih škola. Uz državnu maturu, ali i obrane završnih radova u nekim školama, maturanti s nestrpljenjem očekuju maturalne večeri. Ne samo da ovaj događaj predstavlja završetak jednog poglavlja u životu svakog srednjoškolaca, maturalna večer je događaj pun emocija, plesa i zabave koja se pamti cijeloga života. No što obući za ovu najvažniju večer svih maturanata?

Ne stignu šivati

Ovo pitanje muči i maturantice smjera dizajner odjeće Lily Beth Tomašević Sirovec i Leu Magić te Lanu Pavlaković, Janju Ružičić, Helenu Majhen i Ninu Milković, učenice završnih razreda smjera modni tehničar Srednje strukovne škole Varaždin. No ne zato jer ne znaju što bi odjenule. Imaju one sjajne ideje, ali ih ne stignu realizirati jer užurbano dovršavaju svoje kreacije za obranu završnih radova.

DSC_9274.jpg

- Nismo imali vremena gledati materijale za haljine, a kamoli šivati! - priznala nam je Nina.

Jer, na završnim radovima, kažu djevojke, uz pomoć svojih mentora rade cijelu školsku godinu. Zahtjevan je to i dugotrajan proces koji je uključivao pisanje elaborata, izrade stotine skica i crteža, odabira najboljeg modela, krojenje i šivanje, modeliranje do konačnih kreacija. Lea je izradila haljinu u Victorian Goth stilu, Lily Beth svečanu haljinu, odnosno kostim u dva djela na temu redizajna kostimografije za mjuzikl inspiriran poznatom dizajnericom Vivienne Westwood, Ana je napravila kreaciju na temu modne budućnosti u digitalnom okruženju, Janju je za završni rad inspirirao Cristian Dior, a Helenu i Ninu japanski dizajner Issey Miyake. Kažu kako su sve te kreacije nosive i dobar izbor za svečanije, posebnije prilike, ali ih na svoju maturalnu večer, koja je 31. svibnja, neće odjenuti.

gaoureoaog.jpg

- Bojimo se da se nešto ne dogodi jer obrana završnog rada tek je nakon maturalne večeri - kažu Lily Beth i Lea, koja nam je priznala da će svoju dugu haljinu za maturalnu večer ipak stići sašiti do svečanosti. Helena otkriva kako će na maturalnoj večeri zablistati u ležernoj, dugoj bijelog haljini od satena.

- Dala sam ju šivati i nadam se da će ispasti onako kako sam i zamislila - priznala nam je.

Ana je svoju dugu haljinu za maturalnu večer naručila preko interneta.

- Malo mi je prevelika i budem ju prekrojila, odnosno napravit ću neke preinake da bude onakva kakva želim - otkrila je maturantica smjera modni tehničar.

Daju savjete drugima

Iako same znaju krojiti i šivati, i one su tako, kao i većina maturanata, pribjegla kupovini haljina za maturalnu večer ili su taj posao povjerile onima koji se time bave. No kažu kako ih često njihovi prijatelji znaju pitati za savjete što odjenuti i koju haljinu odabrati. I to ne samo za maturalne večeri.

DSC_9302.jpg

- Čak su nas iz drugih škola pitali možemo li im pomoći u izradi kostima za Maturantiku. Naš prijatelj iz razreda dizajnirao je kostim za maturante Gospodarske škole Varaždin. I mi smo isto sami dizajnirali i sašili svoje kostime za Maturantiku. Razred smo grafičkih i modnih dizajnera i hvala Bogu, kreativnosti nam ne nedostaje. Dugo smo raspravljali, bilo je mnogo različitih prijedloga, a naš razrednik voli vikinšku mitologiju, pa ćemo tako biti Vikinzi - otkrila je Lily Beth.

No što bi preporučili svim svojim kolegama da odjenu na maturalnu večer?

DSC_9250.jpg

- Budite svoji! Ne robujte trendovima, ne trošite previše na maturalnu haljinu ili odijelo, posebno ako to poslije nećete nositi, ono za što se odlučite ne treba biti samo lijepo, već i praktično te udobno. Neka nam svima u onome što odaberemo za najvažniju večer bude ugodno jer ipak je to večer na kojoj bi se trebalo zabaviti, a ne osjećati loše jer vam nešto stoji bezveze ili vas steže! - poručuju modne dizajnerice i modne tehničarke sa Srednje strukovne škole Varaždin. 

ELEGANTNE HALJINE "IN" - Dok su prošle godine u kreacijama za maturalne večeri prevladavale šljokice i čipka, ove godine među djevojkama prevladavaju jednostavne, elegantne haljine, uz poneki detalj, poput cvijeta ili haljine na jedno rame - otkrila je Snježana Radev, vlasnica Modnog studija Brokat koja ovih dana ima puno posla upravo sa šivanjem haljina maturanticama. - Ove sam godine dečke morala odbijati za odijela jer doista je velika gužva i puno posla sa šivanjem maturalnih haljina. Od boja prevladavaju crna, no ima i haljina u zelenoj boji ili boji ciklame - otkrila je poznata dizajnerica. Na pitanje da li djevojke na maturalnu večer moraju imaju haljine, Radev kaže kako su odličan izbor i elegantna ženska odijela. - Prošle sam godine imala jednu maturanticu kojoj sam šivala prekrasno, elegantno odijelo uz koje je imala bijelu košulju s crvenom kravatom. Sjajan odabir! - kaže Radev koja svim maturantima i maturanticama poručuje neka odaberu nešto u čemu će se najbolje osjećati. - Svakako treba gledati da to ne bude haljina ili odijelo koje će imati samo tu večer. Imam prijateljice koje su prije 10 godina šivale haljine kod mene, a uz malo dorade i prepravaka one su dan danas unikatne i lijepe - otkriva Radev.

obleka_i_sminka.jpg

NEKA ŠMINKA NAGLASI VAŠ STIL - Svečane prilike zahtjevaju malo više truda oko stylinga i make-upa. No sama šminka ovisi o samom outfitu maturantice, ali i boji haljine, odnosno svečanog odijela. Važno je da make-up prati cjelokupni styling, primjerice, ako netko odabere outfit u stilu 50-ih ili 80-ih, onda neka i šminka bude takva. Ili, ako se netko “fura” na Marilyn Monroe, neka se onda i našminka u tom stilu, kako bi se zaokružila cjelokupna priča. Drago mi je kada maturanti i maturantice ne pribjegavaju klasici, već svojom odjećom istaknu sebe, odnosno svoju osobnost i stil. Upravo takva treba biti i šminka - kaže Mirela Magdić, vizažistica HNK Varaždin. Ako se netko ne voli šminkati, kaže Magdić, može doći nenašminkan, a u trendu je nude make-up. - Nude make-up znači minimalnu šminku, ali čisto i njegovano lice, ističe našu prirodnu ljepotu i podiže ju na višu razinu. Lice je našminkano, ali na vrlo svjež i lijep način. Nude make-up, odnosno prirodni make-up ponovno je popularan upravo zato što je jednostavan, ističe naše adute, a prikriva sve ono što ne volimo. Uz to, ovaj make-up look je odličan za sve prilike, a ponovno je u trendu - kaže vizažistica HNK Varaždin.