Matija i Simon iz Elektrostrojarske škole sa svojim robotskim vozilom osvojili srebro u Osijeku Foto: Elektrostrojarska škola Varaždin

Matija i Simon iz Elektrostrojarske škole sa svojim robotskim vozilom osvojili srebro u Osijeku

VV | 15.10.2022. u 07:58h | Objavljeno u Društvo

Učenici Elektrotrojarske škole Varaždin osvojili su srebrnu medaljau na 46. Hrvatskom salonu inovacija INOVA 2022., koji se 12. i 13. listopada održao u Osijeku. Ova manifestacija održana je u u organizaciji Saveza Hrvatskih inovatora i Hrvatske udruge inovatora poduzetnika, a okuplja nadarene učenike i studente iz cijele Hrvatske te inovativne poduzetnike. Na Hrvatskom salonu inovacija predstavlja se više od 400 inovacija iz 23 zemlje svijeta, a budući tehničari za mehatroniku, Matija Kos i Simon Kušter iz 4. e razreda Elektrostrojarske škole Varaždin, pod vodstvom mentora Miljenka tomašeka, predstavili su se s radom "Autonomno robotsko vozilo za pretragu opasnih prostora."

- Prezentacija rada je izazvala veliki interes među mnogobrojnim posjetiteljima izložbe inovacija jer daje mogućnost svakom posjetitelju da proba kako vozilo radi i "spasi“ ugroženu osobu iz "opasnog“ prostora. Učenici su komisiji prezentirali sve mogućnsoti vozila, koje je opremljeno senzorima koji mu omogućavaju autonomno kretanje u prostoru i izbjegavanje prepreka, a njime se može upravljati i ručno putem aplikacije na mobitelu ili računalu. Vozilo je također opremljeno kamerom i fotografije šalje u realnom vremenu, a ima mogućnosti i kretanja u prostorima bez svijetla, jer ima vlastitu rasvjetu kontroliranu senzorom svjetlosti - izvijestili su iz Elektrostrojarske škole Varaždin.