Mali robotičari Dječjeg vrtića Varaždin brončani na državnom natjecanju Foto: Grad Varaždin

Mali robotičari Dječjeg vrtića Varaždin brončani na državnom natjecanju

Varaždinske vijesti | 6.3.2023. u 14:14h | Objavljeno u Društvo

Mali robotičari Dječjeg vrtića Varaždin osvojili su brončanu medalju na državnom prvenstvu.

Državno natjecanje RoboCup Junior Zagreb 2023. održalo se 24. i 25. veljače u Zagrebu u OŠ Mate Lovraka.

Ovo natjecanje je važno jer je u svim kategorijama izlučno za izbor ekipa na 4. europsko natjecanje koje se ove godine održava u Varaždinu od 7. do 10. lipnja, te za svjetsko RoboCup Junior natjecanje koje se početkom svibnja održava u Francuskoj.

Na natjecanju je sudjelovalo 85 ekipa iz cijele Hrvatske u 14 različitih kategorija.

Ove godine na ovo natjecanje uvrštena je i kategorija On Stage First Steps za predškolski uzrast tj. za djecu od 6 do 9 godina.

Prvi put na natjecanje su se uključila i djeca iz DV „Varaždin“ sa svojom mentoricom, odgojiteljicom Marijom Bencun. Polaznici DV Varaždin Ivano S., Luka P., Janko M., Juraj M. i Dorijan M. potvrdili su i pokazali svoje naučeno znanje pred sudcima i mnogobrojnom publikom, te osvojili njihove simpatije i brončanu medalju, zlatnog sjaja.

- Zadatak natjecatelja je bio da djeca samostalno dizajniraju, izrade i programiraju kreativne robote. Cilj je bio stvoriti zanimljivu izvedbu koja koristi inovativna i programska rješenja u plesu, pripovijedanju i različitim umjetničkim instalacijama. Sve ekipe su bili fantastične, motivirane i razigrane i suci nisu imali nimalo lagan zadatak. Gđa. Karmen K. posebno je naglasila da je iskreno zadivljena vrtićancima koji su bili iznad njezinih očekivanja te da su već samim prisustvom za nju svi pobjednici! - poručili su iz vrtića.

RoboCup Junior je ekipno natjecanje koje Hrvatsko društvo za robotiku provodi u suradnji s Hrvatskim robotičkim savezom. Od 2011. naše se ekipe s međunarodnih i svjetskih natjecanja redovito vraćaju s medaljama, što Hrvatsku dobro promovira u svijetu. Cilj samog natjecanja je učenje za budućnost, razmjena znanja i iskustva.

roboticari_djecji_vrtic_varazdin_06032023_2.jpg

roboticari_djecji_vrtic_varazdin_06032023_1.jpg

roboticari_djecji_vrtic_varazdin_06032023_3.jpg